Projekt Otevřené brány bude od nového roku fungovat v novém programu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Projekt Otevřené brány vstoupí v roce 2019 do jubilejního desátého ročníku a premiérově bude fungovat v novém tříletém programu. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Když projekt v roce 2009 pilotně začínal, bylo do bezplatných prohlídek sakrálních prostor s proškolenými průvodci zapojeno devět kostelů. Tehdy si zapojené kostely přišlo prohlédnout asi 40 tisíc zájemců. Letos, tedy v roce 2018, již bylo do Otevřených bran zařazeno 28 kostelů, ve kterých 162 průvodců provedlo celkem 211 tisíc návštěvníků.

V letech 2009 – 20018 byl projekt založen na trojstranných smlouvách, kdy se na úhradách mezd pro průvodce podílel nejen Zlínský kraj, ale také města, obce a farnosti. Kraj zároveň zajišťoval propagaci projektu.

Od nového roku 2019 budou Otevřené brány fungovat prostřednictvím nového programu, který bude ve své podstatě velmi podobný jako dosud.

„Pro období let 2019 – 2021 máme na tříletý program alokováno celkem 1 350 000 korun. Celý projekt je důležitý v tom, že je založen na setkávání lidí: návštěvníků, průvodců, vlastníků kulturních památek, zástupců obcí a Zlínského kraje. Ti všichni se musí společně na tomto projektu domluvit,“ informoval radní Miroslav Kašný, který zodpovídá za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport a je garantem Otevřených bran.

Kraj se chystá uspořádat 11. ledna seminář, kde se zájemci dozvědí bližší informace, jak správně vyplnit žádost o zařazení do projektu a získání dotací. Během dubna pak bude rozhodnuto o tom, které církevní památky se v novém tříletém programovacím období stanou součástí Otevřených bran.

Jak dále přítomným sdělil Marek Knot z Odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Zlínského kraje, který bude mít administraci projektu na starosti, 11. ledna 2019 uspořádá Zlínský kraj seminář, kde se zájemci dozvědí bližší informace, jak správně vyplnit žádost o zařazení do projektu a získání dotací. Během dubna pak bude v orgánech Zlínského kraje rozhodnuto o tom, které církevní památky se v novém tříletém programovacím období stanou součástí Otevřených bran.

 V příštích letech bude také snaha propojit potenciál Otevřených bran s propagací jiných turistických cílů v regionu, zejména pak s Evropskou poutní stezkou sv. Cyrila a Metoděje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x