Lidé na Valašsku si připlatí za vodu

VALAŠSKO - Cena vodného se na Valašsku v roce 2019 zvýší o 2,30 korun za metry krychlový, tedy o 5,8 %. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Alexandra Buršíková.

K navýšení ceny se  společnost Vodovody a kanalizace Vsetín (VaK) rozhodla kvůli růstu nákladů. Příští rok totiž dojde ke zvýšení ceny povrchové vody od Povodí Moravy, ke zvýšení cen elektrické energie a plynu a nezanedbatelnou položkou je také růst mzdových prostředků a odpisů vloženého majetku. Společnost Vodovody a kanalizace Vsetín cenu vodného nezvyšovala předcházející tři roky.

Stočné se zvyšuje o 1,30 korun za metr krychlový. Jeho cena je dána finanční analýzou projektu Čistá řeka Bečva II. Investor, tedy sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko, je totiž povinen finanční analýzu dodržovat. „Je to výsledek dobře nastaveného postupu při provozování velkého investičního projektu Čistá řeka Bečva, a to jak první, tak druhé etapy,“ uvedla ekonomická náměstkyně VaK Vsetín Marie Tanečková.

Cena vodného a stočného proto bude v roce 2019 činit 73,80 korun za metr krychlový bez daně z přidané hodnoty. S DPH ve výši 15 % pak bude vodné a stočné činit celkem 84,87 korun za metr krychlový, z toho vodné se zvýší na 48,30 a stočné na 36,57 korun za metr krychlový.

„Nárůst ceny vodného činí oproti letošnímu roku 5,8 %. Cena stočného se zvýší oproti letošnímu roku o 4,3 %. Celkem vodné a stočné proti roku 2018 vzroste o 5,1 % bez DPH,“ sdělil ředitel společnosti Vak Vsetín Roman Pilař.

Cena vodného a stočného zůstane na Vsetínsku i v roce 2019 pod republikovým průměrem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x