Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí nabídne kresby výtvarníka Nikla

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Náhodné kresby tuší výtvarníka, spisovatele a hudebníka Petra Nikla nabídne od pátku Galerie Kaple v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Výstava potrvá do 1. února, řekla serveru Zlin.cz galeristka Pavlína Čáňová.

Vernisáž výstavy je na programu v pátek v 18.00. Nikl v galerii představí samovolné obrazy vytvořené čínskou tuší na rýžovém papíru. „Výstava nesoucí název Mezipaměť je velmi specifická. Jednotlivé obrazy vytvořila voda, tuš a mechanické hračky s asistencí samotného autora. Více o své práci povypráví Petr Nikl v samotném úvodu výstavy,“ uvedla Čáňová.

Podle ní se v rámci slavnostní vernisáže uskuteční výtvarná performance „Švábení“ s improvizovaným hudebním doprovodem Miroslava Černého, při níž vznikne přímo v Galerii Kaple jedna z prací. „Papír jako pijavici, která nekontrolovatelně šíří vylitou skvrnu, jsem poprvé použil před šesti lety. Vloni jsem v Pekingu nasál vůni tuše a přivezl si balík rýžového papíru. Na rozdíl od vodou hnaných pigmentů po kluzkých površích mě překvapilo organické rozrůstání nalité barvy,“ uvedl Nikl.

Zaujalo ho to. „Fascinuje mě tvarosloví, které se i při snaze jej ovlivnit stejně rozpustí jinak. Při této práci rozmáčím všechnu svou předběžnou vůli po konkrétních tvarech, stávám se spouštěčem stružek tuše, služebníkem tekutosti,“ řekl Nikl.

Výstava je přístupná všechny dny kromě pondělí od 9.00 do 17.00, o víkendu se lze přijít podívat od 13.00 do 17.00.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x