Valašské muzeum v přírodě se stalo národní institucí

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Národní institucí se stalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které se nově jmenuje Národní muzeum v přírodě. Díky změně má město na svém katastru první sídlo národní instituce, která pod sebou navíc nově zastřešuje další tři muzea, řekl serveru Zlin.cz mluvčí radnice Tomáš Gross.

Ministr kultury Antonín Staněk v týdnu podepsal nové zřizovací listiny Valašského muzea v přírodě, které se stalo Národním muzeem v přírodě. „Z Národního památkového ústavu v Praze byly do nově vzniklého Národního muzea v přírodě převedeny Soubor staveb lidové architektury Příkazy, Soubor lidové architektury Zubrnice a Soubor lidových staveb Vysočina,“ vyjmenoval Gross.

Muzeum vidí ve změně pozitiva. „Vznikem Národního muzea v přírodě se značně zvýší potenciál pro zapojení organizace do rozsáhlých a mezinárodních vědeckých projektů a bude vytvořena funkční platforma pro sdílení dobré praxe i vývoj nových trendů v oblasti ochrany, zachování a interpretace kulturního dědictví,“ řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Dodal, že významnou roli v tomto procesu bude hrát Metodické centrum pro muzea v přírodě. „Jeho pozice bude díky spojení čtyř jedinečných institucí značně posílena,“ doplnil Ondruš.

Za novinku je rádo i město. „Každý Rožnovan ví, že muzeum je naším klenotem. A pokud se z něj stalo Národní muzeum v přírodě, tak to je důkazem vysoké kvality rožnovského muzea. Já věřím, že je tímto krokem zaručen jeho další rozvoj a budoucnost,“ uvedl starosta Rožnova Radim Holiš.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x