O bezplatné vyšetření varlat a prostaty byl v Uherskohradišťské nemocnici obrovský zájem

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská nemocnice se podruhé připojila k celosvětové kampani Movember, která je zaměřená na prevenci rakoviny varlat a prostaty. O bezplatné vyšetření prostaty a varlat byl mezi muži obrovský zájem, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

V průběhu měsíce listopadu se na oddělení klinické biochemie nechalo zdarma vyšetřit více než 1 340 zájemců. Výsledky pěti mužů signalizovaly vážný problém, 30 mužů se ocitlo v tzv. „šedé zóně“ a 118 vyšetření vykázalo hraniční hodnotu.

„Zájem o vyšetření byl skutečně obrovský. Už od začátku měsíce sem proudily davy. Když celkový počet vyšetřených vydělíte počtem pracovních dní, vychází nám, že jsme denně odebrali vzorky krve a provedli jejich rozbor u jedenašedesáti mužů. A to je úctyhodný výkon, za který si zdejší personál rozhodně zaslouží poděkování,“ řekla primářka oddělení Bronislava Rozhonová.

Pro odběry krve oddělení po loňských zkušenostech vyčlenilo jednu pracovnici, takže běžný chod laboratoří nebyl nijak narušen. Do Uherského Hradiště se přitom kvůli Movemberu sjížděli muži z širokého okolí – ze Zlínska, Kyjovska a dokonce i ze Slovenska. Na odběry krve se pak vydávaly celé skupinky policistů, hasičů nebo třeba fotbalistů. Ve srovnání s loňským rokem se počet zájemců zvýšil o více než 500, loni jich bylo 815. „V loňském roce jsme zachytili dva případy signalizující pravděpodobně rakovinu, letos jich bylo celkem pět. To je asi vzhledem k vyššímu počtu vyšetřených logické. Horší je, že jednomu z těchto mužů je teprve 41 let. Většina je pak starší 60 let,“ doplnila informaci primářka Rozhonová.

Ze statistiky vyplývá, že za problematické by se dalo označit 11 % výsledků. S hraniční hodnotou přitom skončili i muži pod třicet let. „Jsme moc rádi, že preventivní akce vyvolala takový ohlas. Všem, kteří skončili v tzv. šedé zóně nebo s hraničním výsledkem, doporučujeme vyšetření zopakovat nebo se raději objednat k urologovi. Není na co čekat. Tento typ nádoru je v prvotních stádiích velmi dobře léčitelný, takže čas hraje obrovskou roli,“ dodala Bronislava Rozhonová.

Movember v Uherskohradišťské nemocnici podpořili také herci Slováckého divadla, kteří 1. listopadu podstoupili krevní testy. Podporu uherskohradišťská akce získala i u Nadace Petra Koukala, která se touto problematikou dlouhodobě zabývá. Bezplatné vyšetření mohla Uherskohradišťská nemocnice poskytnout jen díky podpoře dvou významných diagnostických firem Roche a Beckman.

Na Oddělení klinické biochemie Uherskohradišťské nemocnice se mohou muži dostavit v průběhu celého roku, mimo akci Movember si ale musí testy nechat předepsat lékařem, nebo uhradit ze svého. Vyšetření spočívá v odběru malého množství krve, z kterého je možné zjistit hladinu tzv. prostatického specifického antigenu (PSA). Jeho vysoké hodnoty signalizují vážný problém.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x