Nová publikace mapuje hrady ve Zlínském kraji

ZLÍNSKÝ KRAJ - Na malenovickém hradě byla pokřtěna nová publikace o hradech ve Zlínském kraji. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

Kniha nese název Hrady Zlínského kraje a v ucelené podobě se zabývá historií téměř čtyř desítek středověkých hradů, ležících na území dnešního Zlínského kraje. Kmotrem publikace byli hejtman Jiří Čunek, radní pro kulturu Miroslav Kašný, náměstek pro řízení sekce kulturního dědictví Ministerstva kultury Vlastislav Ouroda, kastelán Buchlova Rostislav Jošek a kastelán Cimburku Pavel Kudlička.

„Tato kniha představuje unikátní ediční počin, protože přináší ucelenou informaci o stávající úrovni poznání hradů na území Zlínského kraje. Pozornost je věnována jak jednotlivým hradním lokalitám, tak i zhodnocení jejich stavebního vývoje a architektury. Dále popisuje celkový vývoj středověkého osídlení a správy na území východní Moravy, hmotné kultuře zachycené archeologickými výzkumy, památkové péči i obnově některých lokalit. Vážím si kvalitní výzkumné práce širokého autorského týmu, který se na vzniku této monografie podílel,“ řekl radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, spolupráci s církvemi, mládež a sport.

Vydání knihy je motivováno 10. výročím úmrtí průkopníka moderního bádání o hradech našeho regionu, zlínského archeologa a historika Jiřího Kohoutka. Publikace obsahuje 333 číslovaných stran a přes 400 barevných a černobílých vyobrazení (půdorysy, mapky, rekonstrukce, fotografie, kresby nálezů apod.). Je určena nejen odborné, ale především široké laické veřejnosti s hlubším zájmem o problematiku hradní architektury a dějin východní Moravy ve středověku.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x