Podzim fotbalového Zlína: skvělý úvod, pak postupný pád

ZLÍN - Trocha čísel někdy nezaškodí. Po osmi kolech si ve Zlíně libovali fotbalisté, trenéři i fanoušci. Úvod vyšel na výbornou. 19 bodů bylo udivujících a přední příčky nadosah, čeští giganti Slavia, Sparta a Plzeň museli žlutomodré hrající navíc efektivní a pohledný fotbal cítit v zádech.

V dalších jedenácti kolech ovšem Ševci už brali pouhých jedenáct bodů. To je po výborném úvodu hodně hubené, v posledních pěti kolech jen tři body, na úplný závěr porážky v Jablonci, doma s Plzní a nakonec teď 1:2 taky v Teplicích.

Sešup si určitě ve vedení rozeberou, každopádně mohly být vánoční svátky veselejší. Globální čistě tabulkový pohled je ale přeci jen optimističtější a předčí předsezonní očekávání.

30 bodů, 6. místo, v novém systému velmi ceněné a pětibodový náskok před sedmým Libercem.

Jenže ve Zlíně by rozhodně neměli usnout u vánočních pohádek, ono třeba náskok na jedenáctou příčku, kterou drží rival ze Slovácka s jedenadvaceti body, zase tak luxusní není. A posledních šest týmů tabulky bude hrát v nadstavbě o záchranu.

Navíc je jasné, že odchází střelec Beauguel, nahradit jej nebude vůbec snadné.

Postřeh z tribuny od fanoušků také stojí za pozornost. Zlín začal hrát kombinačně, na fotbal se často dá dívat, jenže se vytrácí rychlost a překvapivý protiútok.

Navíc varováním může být fakt, že u žádného z hráčů, možná s čestnou výjimkou ožívajícího  uzdraveného Vyhnala, nebyl ve druhé části sezóny znát výkonnostní progres, v pozvolném poklesu se vezli společně. Snaha nestačila, klesala i střelecká produktivita

Což není malování čerta na zeď, jen memento k zimní přípravě a brzkému nástupu do jara. K pesimismu je daleko, ale od Nového roku do toho musejí pánové v přípravě pořádně šlápnout. O tom, kdo tým posílí, se zatím nahlas nemluví.

Už 9. února je na pořadu derby. Ve 20. kole soutěže míří do Zlína Slovácko.

A ten zápas může být důležitější, než se v očekávání vánočních svátků klidu a pohody může zdát.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x