Kontrola pískovišť v kraji prokázala několik závad

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští hygienici se rozhodli zkontrolovat pískoviště u škol a školek po celém Zlínském kraji. Posvítili si na 16 pískovišť a ve čtyřech případech zakázali hygienici jejich provoz, serveru Zlin.cz to za Krajskou hygienickou stanici uvedla Marta Korčáková.

Na školních pískovištích tráví děti hodně času, obzvláště v mateřských školách. Pískoviště proto musejí splňovat přísná hygienická kritéria. Ne všude ale dopadla kontrola hygieniků dobře. V rámci velké kontroly odebrali hygienici 80 dílčích vzorků z 16 pískovišť. Cílem odběru písku bylo mikrobiologické a parazitologické vyšetření. „Všechna pískoviště vyhověla vybraným hygienickým limitům na parazitologické ukazatele a 12 pískovišť i na vybrané mikrobiologické ukazatele. U tří pískovišť byly zjištěny nálezy v ukazateli termotolerantní koliformní bakterie, u jednoho pískoviště v ukazateli enterokoky,“ poznamenala Korčáková. U všech čtyř pískovišť nařídili hygienici zákaz provozu až do odstranění závad.

Hygienici se zaměřili i na to, zda jsou pískoviště oplocena a zda jsou řádně zakryta. Celkem tři pískoviště nebyla zakryta vůbec, u dvou pískovišť pak byla použita nevhodná neprodyšná plachta. „Můžeme říct, že písek na pískovištích je pravidelně udržován, např. překopáváním, přehrabáváním, propařováním a obměňováním (zpravidla jednou za rok až dva). S ohledem na vytíženost pískoviště a umístění (např. v blízkosti lesa nebo parku, a tedy i v dosahu pohybu volně žijících zvířat) se však opakovaně ukázalo, že tyto běžné kroky nestačí a musejí být přijata i další opatření, např. zakrytí pískoviště vhodným materiálem,“ doplnila Korčáková.

Kontrola ale odhalila i jedno další riziko. Řada provozovatelů si totiž neláme hlavu s tím, jaké rostliny v okolí dětských pískovišť vysazuje. A tak hygienici narazili na mnoho jedovatých druhů, například konvalinku vonnou, kosatce, vlčí bob mnoholistý, zimostráz vždyzelený, bez černý, ptačí zob obecný, škumpu, akát a podobně.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x