Kraj finančně podpoří modernizaci muzejních expozic na Ploštině i v zámku Kinských

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští radní schválili investiční příspěvky na rok 2019 pro Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a pro Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, a to na realizaci projektů, které budou následně hrazeny z Integrovaného operačního programu. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Obě tyto krajské kulturní organizace v současné době pracují na významných projektech, na něž se Zlínskému kraji podařilo získat dotace z Evropské unie. V případě Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně se jedná o projekt Zefektivnění prezentace a ochrany sbírky – expozice tragédie na Ploštině za 121 milionů korun. U Muzea regionu Valašsko jde o vybudování depozitářů a expozic v zámku Kinských za téměř 81 milionů korun.

„Poskytujeme nyní oběma těmto našim příspěvkovým organizacím příspěvky na to, aby mohly začít v roce 2019 na projektech pracovat, protože dotace z Integrovaného operačního programu budou vyplaceny až ex post. Muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně nyní posíláme příspěvek 3 742 000 korun a Muzeu regionu Valašsko 965 000 korun,“ sdělil radní Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, mládež a sport. „Příspěvky jsou určeny na zajištění kompletní prováděcí dokumentace a na přípravu veřejných zakázek pro samotnou realizaci stavby,“ dodal radní Miroslav Kašný.

Zámek Kinských bude od nového roku uzavřen. „Musíme začít stěhovat sbírkové předměty do náhradních prostor. Po přípravných fázích projektu zahájíme stavební práce zaměřené na řešení problému vlhkosti této historické budovy,“ sdělil Tomáš Vitásek, ředitel Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně.

Kromě těchto zmíněných dvou projektů kraj podporuje významnou probíhající modernizaci Muzea Kroměřížska a národních kulturních památek Velké Moravy v lokalitě Uherské Hradiště – Staré Město – Modrá spadajících do správy Slováckého Muzea v Uherském Hradišti. Na všechny tyto velké akce se Zlínskému kraji podařilo z Integrovaného operačního programu získat téměř půl miliardy korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x