Po Vánocích se mimořádně otevře Jurkovičova rozhledna

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm bude přístupná od 27. prosince do 1. ledna. Radnice ji mimořádně otevře, přestože sezona už skončila, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Rožnova pod Radhoštěm Tomáš Gross.

Rozhledna bude přístupná vždy od 10.00 do 16.00. „Sezona na Jurkovičově vile sice skončila v závěru října, ale rozhodli jsme se dominantu mimořádně otevřít i po vánočních svátcích,“ informoval Gross.

Podle něj bude otevřené od 27. do 31. prosince také turistické informační centrum. Lidé tam mohou přijít od 8.30 do 16.00 s výjimkou posledního dne v roce, kdy bude otevřeno pouze do 12.00.

Jurkovičova rozhledna se nachází v CHKO Beskydy. Leží na Karlově kopci na východním okraji Rožnova a tyčí se nad Valašským muzeem v přírodě, které nedávno změnilo název na Národní muzeum v přírodě a stalo se státní institucí.

Rozhledna je necelých 500 metrů nad mořem. Plány na její výstavbu vytvořil na konci 19. století známý architekt Dušan Jurkovič. V tehdejší době měla stát na kopci Brdo v katastru obce Brňov. Stavba se ale neuskutečnila.

S výstavbou se začalo až v roce 2010 a trvaly rok. Otevření se pak uskutečnilo v dubnu roku 2012. Náklady na vybudování přesáhly 12 milionů korun. Rozhledna je ze dřeva, použil se buk, smrk a jedle, podezdívka je betonová a obložená kamenem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x