Zlínští strážníci testují světově unikátní reflexní vesty

ZLÍN - Nové, světově unikátní reflexní vesty zkoušejí v těchto dnech strážníci Městské policie Zlín. Serveru Zlin.cz to uvedl Lukáš Fabián z tiskového oddělení magistrátu.

Vylepšení klasických reflexních vest tkví v doplnění světélkujících diod. Strážníci jsou tak mnohem lépe viditelní jak při řízení dopravy při zhoršené viditelnosti, tak při běžné pochůzkové činnosti.

„Strážníci, ale i další členové bezpečnostních sborů pracují často ve zhoršených klimatických podmínkách. Proto jsme přemýšleli, jak do standardní policejní vesty zapracovat novinku, což je světelný kabel,“ vysvětlil Milan Kladniček, ředitel Městské policie Zlín. Samotná realizace se udála ve spolupráci s regionální firmou a Technickou univerzitou v Liberci. Právě liberecká univerzita má s chytrým oblečením bohaté zkušenosti. Vyvinula například bundu pro cyklisty, která svítí a když rukou ukáží cyklisté změnu směru, začne na bundě blikat i odbočovací světlo.

Zlínští strážníci jsou tak nyní pro řidiče, ale i pro občany mnohem lépe viditelnější, a to až na vzdálenost 400 metrů. To je dvakrát více, než dokáže běžná reflexní vesta.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x