Děti ve Zlíně absolvovaly exkurzi u zubaře, aby se zbavily strachu

ZLÍN – Děti ze zlínské mateřské školy v části Prštné absolvovaly exkurzi na zubařském oddělení Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Cílem bylo zbavit je strachu ze zubaře, řekla serveru Zlin.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Děti přišly na oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie. „Exkurze z mateřské školy byla na oddělení vůbec poprvé. Zájem byl velký. Celkem přišlo 45 dětí ve věku tři až pět let,“ informovala Lipovská.

Děti se dozvěděly, jak si účinně čistit zuby. „Podívaly se do ambulance i na operační sál. Hravou formou tak mohly zjistit, že zubní prohlídka nemusí být strašák, a pokud budou chodit k zubaři pravidelně, nečeká je v ordinaci žádné nepříjemné překvapení,“ řekla Lipovská.

Podobné akce jsou důležité, myslí si primář Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Krajské nemocnice T. Bati Jiří Šimek. „V současné době je téměř celá stomatologická péče v rukou privátní sféry. Tím skončily preventivní školní prohlídky v kolektivu dětí, které se potom méně bály. Zdaleka ne všichni rodiče jdou příkladem svým dětem a často je první návštěva v ordinaci zubního lékaře spojená s bolestivým nebo minimálně nepříjemným zážitkem,“ uvedl Šimek.

Děti mívají ze zubaře obavy. „Proto se také stále více setkáváme s dětmi nespolupracujícími při ošetření a vyžadujícími nějakou formu sedace nebo celkové anestezie. Pokud by se plošně prováděly podobné akce, mohly by aspoň částečně tento trend zvrátit,“ dodal Šimek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x