Kvůli počasí museli pyrotechnici přerušit práce ve Vrběticích

VLACHOVICE-VRBĚTICE - Nepříznivé počasí si vyžádalo přerušení prací ve Vrběticích. V ohledání druhého epicentra exploze budou pyrotechnici pokračovat, až budou klimatické podmínky příznivější, server Zlin.cz o tom informovala policejní mluvčí Lenka Javorková.

V předvánočním čase se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve vlachovické části Vrbětice pohybovala kolem pěti stupňů pod bodem mrazu, což znemožňovalo práci pyrotechniků při ohledání místa činu, jelikož je epicentrum pokryté vrstvou sněhu a zemina a trosky jsou promrzlé tak, že nelze od nich bez zvýšeného rizika oddělovat munici a její komponenty.

Z důvodu zvyšující se rizikovosti prováděných prací v muničním areálu rozhodl velitel zásahu minimálně do 26. prosince práce přerušit. „Přerušeny byly jak činnosti v epicentru, tak i plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum. Střežení areálu se ale odstávka prací nedotkla. Složky integrovaného záchranného systému tento čas využívají k provádění nezbytných revizí, oprav a k údržbě techniky, která je v průběhu prací vysoce zatěžována,“ doplnila Javorková.

V souvislosti s přerušením prací na ohledání druhého epicentra exploze nebyla uzavřena pozemní komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou a občané ji tak mohli bez problémů využívat.

„Obyvatelům okolních obcí nedoporučujeme v období novoročních svátků používat zábavnou pyrotechniku, která je doprovázená zvukovými projevy. Pokud už k jejímu použití dojde, je potřeba upozornit na to s předstihem policisty přímo v areálu muničních skladů ve Vrběticích na telefonním čísle: 606 070 326,“ dodala policejní mluvčí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x