VZPOMÍNKY NA ZLÍN: 52. výročí úmrtí Vincence Makovského

ZLÍN - 28. prosince si připomínáme 52. výročí úmrtí Vincence Makovského (3. června 1900 Nové Město na Moravě – 28. prosince 1966 Brno), čelného představitele meziválečné avantgardy. Ve Zlíně působil tento význačný akademický sochař, malíř, designér, později profesor brněnské techniky a Akademie výtvarných umění v Praze během 2. světové války.

Se zlínským obdobím je spojen jeho vliv na rozvoj průmyslového designu. S nabídkou podílet se na tvarovém řešení vzhledu obráběcích strojů ho tehdy oslovil ředitel strojíren MAS Bohuslav Ševčík. Makovský na tuto nabídku reagoval vytvořením tvarové koncepce, kterou posléze rozvinul ve svém díle jeho žák prof. Zdeněk Kovář. Mezi Makovského projekty patří například radiální vrtačka VR 8 nebo nerealizovaný revolverový soustruh MAS R50.

Makovský stál u zrodu Školy umění ve Zlíně (dnes Střední uměleckoprůmyslová škola v Uherském Hradišti), kde zastával pozici vedoucího oboru tvarování strojů a nástrojů (dnes se jmenuje průmyslový design). V té době se jednalo o jediné místo s vysokoškolským stylem výchovy studentů v češtině napříč celým protektorátem. Coby člen ilegálního Národně revolučního výboru inteligence se účastnil odboje.

Během války pracoval Makovský ve Zlíně na celé řadě sochařských portrétů (B. Němcová, K. H. Borovský, A. Jirásek, J. A. Komenský). Po válce odešel do Brna, ale do Zlína se natrvalo vrátil alespoň přeneseně v roce 1947 prostřednictvím bronzové sochy Partyzána se samopalem a kyticí květů, která se stala dominantou památníku obětem 2. světové války v dnešním parku Komenského.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x