Na požár rodinného domu upozornil soused.

NOVÁ DĚDINA - Krátce po poledni hořela střecha rodinného domu v obci Nová Dědina v okresu Kroměříž. 

V 12.27 hodin byl vyhlášen požární poplach jednotkám profesionálních hasičů z požárních stanic Kroměříž a Otrokovice a jednotkám dobrovolných hasičů obcí Kvasice a Nová Dědina kvůli hlášenému požáru rodinného domu v Nové Dědině. Hasiči vyjeli s celkem s pěti automobilovými cisternami, jedním automobilovým žebříkem a s jedním dopravním automobilem.

Požár zpozoroval muž sousedního domu, který prováděl práce na střeše. Spolu s dalšími obyvateli obce se snažili požár uhasit se čtyřmi ručními hasicími přístroji. Hašení nebylo úspěšné, a proto byl požár oznámen hasičům. V době požáru byly v domě dvě děti a jeden dospělý.

Na místě byli jako první dobrovolní hasiči z Kvasic. Ti průzkumem zjistili, že hoří dřevěný podhled terasy a dřevěný krov střechy. Hasiči v dýchacích přístrojích provedli odpojení elektřiny a začali hasit jedním proudem vody. Po příjezdu profesionálních hasičů z Kroměříže byli odesláni zpět na stanici profesionální hasiči z Otrokovic. Dále byl na stanici v Kroměříži odeslán automobilový žebřík a jedna automobilová cisterna. K uhašení požáru byl nasazen další proud vody. Dětem hasiči dali dráčky Záchranáčky a poskytli jim dočasný azyl v jednom ze zásahových automobilů. Následně bylo prováděno dohašování zbylých ohnisek hoření a objekt byl přirozeně odvětráván. Hasiči prováděli v době hasebních prací průběžnou kontrolu teplot stavebních konstrukcí s termokamerou.

Na místo požáru se dostavila Policie České republiky, zástupce obce a vyšetřovatel hasičů. Vyšetřovatel hasičů zjistil, že majitel domu vysypal na terase domu do kovové nádoby popel z krbu. Popel měl ještě v době ohledání místa požáru teplotu 400 stupňů Celsia. Nádoba stála vedle papírové krabice s dřevem a vedle dřevěného botníku, na kterém měly kočky místo k odpočinku.

Požárem došlo k poškození části zateplení obvodové stěny z polystyrénu, k poškození dřevěného obložení podhledu terasy a nosné konstrukce střechy. Během požáru i hasebních prací nedošlo k zranění osob.

Příčinou vzniku požáru byla určena nedostatečná vzdálenost hořlavých materiálů od nezabezpečené nádoby s horkým popelem.

Požár způsobil na rodinném domě škodu v předběžné výši 200 000 korun. Včasným zjištěním a rychlým zásahem byl uchráněn majetek v předběžné výši 1 800 000 korun.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’162768′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2217‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚162768‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x