O senior taxi je ve Vsetíně větší zájem než v jiných městech

VSETÍN - městem dotovanou službu senior taxi, která na Vsetíně začala fungovat od počátku června, mají lidé velký zájem. Server Zin.cz o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Alexandra Buršíková.

§K pátému prosinci se autem najelo přes dva tisíce jízd. Ke stejnému datu si vyřídilo průkaz, opravňující k jejímu využití, 747 lidí nad pětašedesát let či držitelů průkazů ZTP či ZTP/P.

Zřízení senior taxi se u starších lidí setkalo s pozitivním ohlasem. „Počet žadatelů stále roste,“ sdělila Leona Zichová z odboru sociálních věcí s tím, že řada z nich je starších 90 let, nejstarší žadatel oslavil v srpnu 99 let.

„Velký zájem o senior taxi mne těší, jde vidět, že je tato služba potřebná. Denně se uskuteční průměrně dvacet jízd, a to jsou do statistiky započítány i slabší prázdninové měsíce. Během půl roku se tak autem najelo přes dva tisíce jízd, bylo vydáno na 747 průkazů a obslouženy byly dva tisíce klientů. Senior taxi bude provozováno i v roce 2019 za stejných podmínek,“ uvedla místostarostka Hlaváčová.

Stejně velká města mají průměrně osm až deset jízd denně a vydali průměrně kolem dvou set průkazů za půl roku. V Novém Jičíně dosud vydali 210 průkazů a v průměru mají mezi osmi až deseti jízdami. Cenové podmínky mají srovnatelné se Vsetínem. V Kroměříži službu mají nesrovnatelně dražší, senior tam zaplatí více v přepočtu za kilometr jízdy.

Objednat si ve Vsetíně senior taxi lze na telefonním čísle 778 779 710. Pro jeho využívání je však nutné mít vyřízen speciální průkaz, který je možné získat na odboru sociálních věcí městského úřadu, v kanceláři číslo 218 ve druhém patře budovy na Svárově. Klienti si můžou senior taxi objednat vždy minimálně den dopředu. Za jednu jízdu po území města pak zaplatí bez ohledu na ujetou vzdálenost 25 korun.

„Už jsem využila senior taxi devětkrát, zejména pro jízdy k lékaři. Jednou jsem jela i na hřbitov, protože se tam nedá autobusem dostat. Jsem s tím velice spokojená a byla bych ráda, aby služba fungovala i příští rok,“ sdělila šestasedmdesátiletá paní Marie.

Průkazy, které byly lidem vydány v letošním roce, jsou dále platné i v roce 2019 a lidé je nemusí měnit. Noví žadatelé si můžou samozřejmě i v následujícím roce průkaz vyřídit za stejných podmínek jako letos

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x