Za teplo si obyvatelé Otrokovic připlatí o něco více než loni

OTROKOVICE - Předběžná cena tepelné energie pro rok 2019 bude pro více než 5 600 otrokovických domácností a celou řadu objektů občanské vybavenosti, které jsou odběrateli tepelné energie ze zařízení městské společnosti TEHOS, o necelá 4 % bez DPH vyšší než předběžná cena tepelné energie roku 2018. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Romana Stehlíková.

Přesně o 4 % bez DPH se totiž zvyšuje cena nakupované tepelné energie od Teplárny Otrokovice a.s. Ta k tomuto kroku přistoupila z důvodu rostoucích nákladů na palivo, zvýšení ceny nakupovaných emisních povolenek a investic do ekologických opatření.

Po projednání v dozorčí radě společnosti a následně v Radě města Otrokovice ve funkci jediného společníka obchodní společnosti TEHOS s.r.o. je předběžná cena tepelné energie pro rok 2019 ve výši 510,78 Kč/GJ bez DPH, tj. 587,40 s DPH (15 %).

Poslanecká sněmovna těsně před Vánocemi schválila snížení sazby DPH na teplo a chlad z nynějších 15 na 10 procent. Tuto změnu sazby však ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky. Změna se pak stane platnou, až vyjde ve Sbírce zákonů a s účinností od data uvedeném v zákoně. „Pokud by se aplikovala snížená desetiprocentní sazba DPH, pak by předběžná cena tepla pro rok 2019 byla 561,86 Kč/GJ s DPH (10 %), tedy dokonce nižší než v roce 2013,“ doplnila Stehlíková.

Výsledná cena tepelné energie roku 2018 bude známa až začátkem roku 2019 po provedení její výsledné kalkulace.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x