VZPOMÍNKY NA ZLÍN: 120 let od narození Antonína Cekoty

ZLÍN - Básník, novinář, překladatel a vedoucí časopiseckého vydavatelství firmy Baťa ve Zlíně Atonín Cekota se narodil 13. ledna 1899 v Napajedlích. Vydal řadu knih, některé v zahraničí. V časopisech publikoval eseje, překlady anglosaské poezie i vlastní verše.

Pro firmu Baťa pracoval po celý život. Jeho činnost významně přispívala k tomu, jak se firma Baťa prezentovala navenek. Před 2. světovou válkou šéfoval osmi baťovským časopisům, řídil rovněž vydavatelství Tisk. Právě pro tento svůj vliv na veřejnost byl prvním, koho přišlo po příchodu Němců do Zlína zatknout gestapo. Z vězení se mu však podařilo uniknout a Tomáš J. Baťa si jej vybral jako svého zástupce při budování nového podniku v Kanadě. Po skončení války se Antonín Cekota stal vedoucím technického výzkumu a průmyslových vztahů s působností na všechny Baťovy podniky ve světě.

Vydal několik knih, řada z nich vyšla v zahraničí. Kniha Geniální podnikatel Tomáš Baťa byla vydána nejprve roku 1981 v nakladatelství manželů Škvoreckých v Torontu a představila kořeny úspěchu významného podnikatele. Později, roku 2004, vyšla ve Zlíně. Mezi další tituly patří Do nové práce (Zlín, 1927), Baťa Neue Wege mit Originalbeiträgen von Thomas Baťa (Brno, Praha, 1928), Pozadí zahraničních útoků na práci závodů T. a A. Baťa (Zlín, 1929), Baťa: Myšlenky, činy, život a práce (Zlín, 1929), Jak rostl Zlín: naše volby r. 1923–1927: novým Zlíňanům věnuje volební skupina zaměst. fy Baťa a. s. (Zlín, 1931), Lidé a noviny (Zlín, 1932), Zlín – město životní aktivity (Zlín, 1935), Baťa, Menschen und Werk (Zlín, 1935), Thomas Baťa: Wort und Tat (Zlín, 1936), Jak psát dobře pro noviny (Zlín, 1939), Boj o domov: některé z problémů průmyslové obce (Toronto, 1944), Otázka obnovy zaměstnanosti obuvnického průmyslu závodů Baťa a. s. v Československu (Ontario, 1944), Entrepreneur Extraordinary: The Biography of Tomas Bata (Řím, 1968). Antonín Cekota zemřel v Kanadě 17. října 1995.

„Jedním z nejpodivnějších rysů Tomášova boje proti bídě bylo jeho úsilí vnést do každodenního života lidí ve svém okolí kus radosti a potěšení z jednoduché krásy. Nebyla to ani náhoda, ani praktická nutnost, že sázel okolo svých továrních budov stromy a trávníky, že trval na čistotě pracovního okolí i města tak, že se vyrovnaly životnímu prostředí Holandska a Švýcar, že podporoval usilovně tělocvik a sport, četbu, studie a pěvecká vystoupení Moravských učitelů.“

(úryvek z knihy Geniální podnikatel Tomáš Baťa)

Zdroj: zlinska-literarni-trznice.cz

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x