Prostor před luhačovickým kostelem zdobí nové sousoší svaté Rodiny

LUHAČOVICE - Před luhačovickým kostelem je nová socha svaté Rodiny. Rodina dává národu budoucnost, vzkázal olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který sochu posvětil.

Ve svém kázání předtím arcibiskup při slavnostní mši zdůraznil význam rodiny v dnešní době, která ale přináší i krizi rodin. Jak podotkl, socha má připomínat všem, že toto základní uskupení lidí je ale i dnes moderní.

Rodina je podle Graubnerových slov nejlepší službou národu a dává mu budoucnost. „Abychom měli budoucnost, musíme být soustředění na jiné, na rodinu a ne na sebe. Uzdravení společnosti přichází ze strany lásky, která slouží druhým, umí se uskromnit a přináší naději,“ poznamenal Graubner.

Nové sousoší je dílem akademického malíře a sochaře Marka Trizuljaka a jeho vytvoření stálo více než 1,8 milionu korun. Bronzové dílo vzniklo v umělecké slévárně Ateliér uměleckého lití kovu Waller–Matějíček ve Veverských Knínicích u Brna. Záměrem autora bylo ukázat rodinu jako dynamické společenství osob, které život přijímají, předávají a vychovávají svoje děti nejenom pro sebe.

„U příležitosti 20. výročí posvěcení kostela svaté Rodiny v roce 2017, jsme chtěli dotvořit okolí kostela. Stejně jako rodina, která neomezuje svůj život jenom na svůj dům, nebo byt, tak i svatá Rodina je velkou inspirací dnešní doby, kdy nastává velký útok na tradiční hodnoty a podobu rodiny. Na podobu rodiny jako přirozené a svátostně posvěcené společenství ženy matky, muže otce a dítěte. Chceme, aby svatá Rodina byla inspirací, nebo alespoň důvodem k zamyšlení pro ty, kteří chtějí popřít tyto pravdy a nesdílejí tyto hodnoty. Jsem velmi potěšen, že tuto myšlenku podpořili dárci, brigádníci a mnozí další. Všem bych jim tímto chtěl poděkovat,“ dodal luhačovický farář P. Hubert Wojcik.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x