Lidí nakažených virem HIV rok od roku přibývá, ve Zlínském kraji evidují dva nové případy

ZLÍNSKÝ KRAJ - Počet lidí nakažených virem HIV v České republice rok od roku stoupá. Zlínský kraj eviduje v rámci republiky druhý nejnižší počet nemocných, vyplývá to ze zprávy Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

V České republice bylo koncem měsíce listopadu 2018 evidováno 3 353 HIV pozitivních osob, z toho ve Zlínském kraji 54. „Jedná se o lidi, u kterých byl proveden laboratorní test na HIV. Odhaduje se, že ve skutečnosti je pozitivních 5x až 10x více. Ve Zlínském kraji od 1. 1. 2018 do 30. 11. 2018 přibyly dvě nové HIV pozitivní osoby,“ upřesnila za krajskou hygienu Vlasta Fojtíková.

V porovnání s ostatními kraji v České republice si ale Zlínský kraj nestojí vůbec špatně. Méně nakažených lidí, a to 44, eviduje za stejné období už jen Vysočina. Naopak nejhorší je situace v Praze, kde hygienici registrují 1 643 nakažených HIV. Na pomyslném druhém místě skončil Středočeský kraj (328 nakažených) a za ním pak Moravskoslezský kraj (216 nakažených).

Pokud má kdokoliv pochybnosti, může se na HIV nechat otestovat. „Možností testování ve Zlínském kraji na virus HIV existuje několik. Odběr krve na toto vyšetření může provést praktický lékař, kožní lékař nebo se lze nechat bezplatně vyšetřit v poradnách HIV/AIDS na pobočkách Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, které jsou ve Zlíně a Vsetíně,“ dodala Fojtíková.

AIDS je infekční onemocnění, představující konečné stadium infekce lidským virem HIV, které je charakterizováno postupným rozvratem a vyčerpáním imunitního systému. HIV infikovaný člověk, v tomto stadiu podléhá komplikujícím závažným parazitárním, virovým, bakteriálním, plísňovým či nádorovým onemocněním. HIV pozitivní zůstává člověk trvale. V současné době terapií nelze virus z těla odstranit. Dostupnou léčbou je ale možné množení viru v organismu omezit, zpomalit průběh nákazy a oddálit vznik nemoci AIDS. Při dodržování léčebného režimu mohou lidé infikovaní virem HIV žít téměř plnohodnotným životem desítky let.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x