Zlínská zoo má za sebou mimořádné chovatelské úspěchy

ZLÍN - Loňský rok byl pro Zoo Zlín velmi mimořádný, a to v souvislosti s chovatelskými úspěchy. V některých případech si zlínská zoo drží dokonce světový primát, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Zlínská zoo se stala jedinou zoo na světě, která v roce 2018 úspěšně odchovala mláďata puštíka tečkovaného, turaka bělobřichého a kotingy tříbarvé. Tato mláďata jsou také historicky první odchovy v rámci České republiky, to stejné platí i pro přírůstky u trubače agami, hoka pospolitého a dvojzoborožce indického. „Mládě tohoto zoborožce je navíc jediným evropským mládětem za poslední roky. U kotingy tříbarvé jsme teprve druhou evropskou institucí, které se podařilo tento druh rozmnožit,“ zdůraznil zoolog Kamil Čihák.

Chovatelské lahůdky reprezentují druhé mládě tapíra čabrakového, mláďata nesyta indomalajského, pižmovky bělokřídlé, toka žlutozobého (jediný světový odchov v roce 2018) nebo nesyta bílého. Cenné jsou odchovy u dželad, kudu velkého, prasete savanového, hyeny skvrnité, supa mrchožravého a bělohlavého, zoborožce hvízdavého, marabu afrického nebo plameňáka růžového.

Všechno však nevycházelo podle předpokladů. „Na začátku léta jsme očekávali porod slonice Zoly, mládě se bohužel narodilo mrtvé. V případě prvorodiček to však není neobvyklý jev. Slonice tím ale získaly velkou zkušenost, Zola tak má všechny předpoklady stát se v budoucnu chovnou samicí,“ uvedl ředitel zlínské zoo Roman Horský.

Rozšířila se i kolekce chovaných druhů, poprvé se v zoo objevili bažant prelát, rybák inka, zoborožec přilbový nebo osel domácí miniaturní. Velkým chovatelským příslibem je také příchod nového tygřího samce ze Zoo Talin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x