Ve Vizovicích se opět uskuteční soutěž o nejlepší valašskou kyselici

VIZOVICE - Ve Vizovicích se první únorový den uskuteční osmý ročník Soutěže o nejlepší valašskou kyselici. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Gabriela Netopilová Sluštíková.

Polévka, která se v minulosti na Valašsku jedla prakticky po celý rok a v odlehčené formě si ji lidé brali například s sebou na pole, kde pracovali. To je valašská kyselice. A i když každá rodina má svůj vlastní „ověřený“ recept, valašská kyselice k tradičním pokrmům Vizovicka jednoznačně patří. Její různé variace lidé mohou přijít ochutnat 1. února do Domu kultury Vizovice, kde se už poosmé uskuteční Soutěž o nejlepší kyselici. Klání, které se vždy těší velkému zájmu veřejnosti, doplní vernisáž tradiční výstavy Šikovné ruce občanů Vizovic.

Každý rok se do soutěže přihlásí okolo dvaceti místních i přespolních kuchařů a kuchařek. Hodnotící komise budou dvě – odborná a laická. Hlasovat tak mohou i všichni návštěvníci, kteří na soutěž zavítají. „Hodnotí se hlavně chuť a vzhled. Dívají se třeba na to, jak je polévka hustá, jaké byly použity ingredience, jak je kořeněná,“ popsala vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřina Trlicová.

Každý, kdo se chce do soutěže přihlásit, musí navařit minimálně tři litry polévky. „Ti zkušenější ale už ví, že aspoň pět litrů by jí dovézt měli. Na co větší počet lidí z řad veřejnosti se polévka dostane, tím větší šanci mají, že v soutěži uspějí,“ upozornila vedoucí domu kultury.

Za účast v soutěži dostane každý kuchař čtvrt kila zelí a diplom. Pro výherce je pak připravena hodnotná cena. Program už tradičně doplní přehlídka gajdošských kapel.

Do soutěže i na výstavu Šikovné ruce občanů Vizovic by se zájemci měli přihlásit do 20. ledna.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x