Zlínské divadlo hostí výstavu Jan Palach 69

ZLÍN - U příležitosti 50. výročí sebeupálení českého studenta Jana Palacha se ve foyer Městského divadla Zlín koná obnovená výstava Jan Palach 69. Potrvá do 8. února, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Výstavu uvádí text autorů – Petra Blažka, Patrika Eichlera a Jakuba Jareše:

V lednu 1969 se na pražském Václavském náměstí zapálil dvacetiletý student Jan Palach. Chtěl tak vyburcovat své spoluobčany, aby se postavili nastupující „normalizaci.“ Ačkoliv politický vývoj se mu zvrátit nepodařilo, hluboko se zapsal do paměti společnosti. Již od své smrti je však nejčastěji připomínán především jako symbol – pochodeň, oběť nebo národní hrdina. Tato výstava chce oproti tomu nabídnout jiný pohled a přiblížit život a čin Jana Palacha v historických souvislostech. Snaží se zasadit jeho příběh do kontextu pražského jara a nastupující „normalizace“, přibližuje Palachův život i myšlenkové zázemí, z něhož vycházel, vykresluje plánování i samotné provedení jeho činu stejně jako ohlas, který ve společnosti vyvolal.

„Výstava Jan Palach 69 sestává z dvaceti bannerů, na kterých se lze seznámit s archivními materiály a dobovými dokumenty,“ upřesnil Dvořák. Pořadatelem výstavy, která vznikla ve spolupráci Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, Národního muzea a Ústavem pro studium totalitních režimů, je spolek Zlínská křižovatka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x