Na zlínském zámku jsou k vidění obrazy studenta baťovské Školy umění Slavoje Kovaříka

ZLÍN - Retrospektivní výstava obrazů Slavoje Kovaříka, studenta baťovské Školy umění, otevírá program nového roku v Galerii Václava Chada na zámku ve Zlíně. Je zaměřena zejména na tvorbu z 50. a 60. let minulého století a některá Kovaříkova díla jsou veřejnosti zpřístupněna vůbec poprvé, serveru Zlin.cz to za galerii uvedla Kateřina Martykánová.

Práci dalšího studenta vyhlášené zlínské Školy umění představuje Galerie Václava Chada výstavou Vždy jsem měl rád noci. Slavoj Kovařík školu navštěvoval v letech 1939 – 1941 a přátelil se mimo jiné i s Václavem Chadem. Komorní výstava obrazů Slavoje Kovaříka obsáhne jeho dílo zejména z 50. a 60. let.

V 50. letech se autor věnoval malování krajin a zátiší, a to svým vlastním způsobem, inspirovaným kubisty Picassem a Fillou. V 60. letech jej zaujala města a civilizační problematika, častým tématem je například rodná Olomouc. „Na přelomu 60. a 70. let pak tvořil koláže, dekoláže a asambláže. A právě ty tvoří společně s obrazy z 50. let jádro zlínské retrospektivní výstavy,“ řekl její kurátor Ladislav Daněk.

Pro zájemce o hlubší informace o autorovi i jeho díle je určena komentovaná prohlídka výstavy, která se uskuteční ve středu 13. února od 17.00 hodin. Průvodcem bude kurátor Ladislav Daněk.

Expozice je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je do 17. března, vždy od úterý do pátku od 14.00 do 17.00 hodin, prohlídku v sobotu je možné domluvit individuálně na tel. č. 602 560 020. Vstupné je v jednotné výši 50 korun.

Výstava je uspořádána ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x