TIP NA VÍKEND: Neděle patří tučňákům

ZLÍN - Den tučňáků připadá dle amerického kalendáře na 20. leden. Svátek má lidem připomenout, jak úžasní tito tvorové jsou a také upozornit na smutnou skutečnost, že hned několik druhů tučňáků patří mezi velmi vzácné a ohrožené druhy. K nim se řadí rovněž tučňáci Humboldtovi, které můžete navštívit i v ZOO ZLÍN.

Tučňáci jsou vodní nelétaví ptáci, jichž je známo kolem 20 druhů. Největší z nich je tučňák císařský, tučňák nejmenší je s hmotností nepřesahující 1,5 kg naopak jejich nejdrobnějším zástupcem. Křídla těmto opeřencům neslouží k létání, ale k „pádlování“ pod vodou, jsou to výborní plavci. Nejrychlejší druh, tučňák oslí, dokáže plavat úctyhodnou rychlostí 35 kilometrů v hodině.

Pro srovnání tučňák Humboldtův, kterého chová  ZOO ZLÍN, dosahuje při plavání rychlosti 7,5 kilometrů za hodinu a dokáže se potopit až do hloubky 20 metrů. Patří mezi nejteplomilnější druhy tučňáka, proto se mu dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Ve volné přírodě na něj narazíte nejspíše v Peru a v Chile.

Expozice tučňáků na Lešné tedy prošla v roce 2015 náročnou rekonstrukcí, aby připomínala jejím obyvatelům (tučňáci ji sdílí spolu s parníkovkami) skalnaté pobřeží jejich domoviny. Obvodové zdi jsou tvořené velkými kameny, mezi nimiž vzniklo několik dutin a puklin pro hnízdění tučňáků. Ve spodní části expozice vyrostl prosklený bazén, který umožňuje pozorování těchto ptáků pod vodou.

Jak nejlépe oslavit Den tučňáků?

Vyrazte za nimi, i o víkendu na vás budou v ZOO Zlín čekat na svém obvyklém místě. A třeba si o nich a jejich životě přečtěte, nebo mrkněte na podařený dokument Putování tučňáků. Uvidíte, jak zajímavá tato roztomilá zvířata jsou!

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x