Malé pacienty ve Vsetíně budou hlídat nové monitory dechu

VSETÍN - Dětské oddělení Vsetínské nemocnice získalo pět nových monitorů dechu v celkové hodnotě deset tisíc korun. V rámci projektu Maminko, dýchám monitory zakoupila Nadace Křižovatka, sdělila serveru Zin.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V současné době má Dětské oddělení Vsetínské nemocnice 27 monitorů dechu. „Využíváme je na novorozenecké stanici i u kojenců a batolat, hospitalizovaných v pavilonu Čtyřlístek. V průběhu roku budeme muset některé z monitorů obměnit, takže dar přichází právě včas,“ uvedla vrchní sestra oddělení Eva Kovářová.

Nadace Křižovatka se jako jediná v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o syndromu náhlého úmrtí kojenců a o možnostech ochrany ohrožených dětí do jednoho roku věku. „Během prvního roku života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Při dechové zástavě delší než 20 vteřin nebo při snížení dechové frekvence pod 10 dechů za minutu upozorní přístroj zvukovým a světelným signálem personál nemocnice nebo rodiče, díky čemuž může být dítěti ihned poskytnuta první pomoc. Monitor zároveň dokáže odhalit i mělké dýchání či apnoické pauzy,“ vysvětlila Štěpánka Pokorníková, ředitelka Nadace Křižovatka.

Nadaci se za 24 let své existence podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 8 tisíci monitory dechu v celkové hodnotě 32 milionů korun. Přístroje do Vsetínské nemocnice byly zakoupeny díky finančnímu daru společnosti KOVAR.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x