Lidé v Kroměříži se mohou vyjádřit ke změnám v dopravě

KROMĚŘÍŽ - Obyvatelé Kroměříže se mohou zapojit do tvorby plánu udržitelné městské mobility. Plán by měl navrhnout řešení problémů, které ve městě vznikají při přesunu jeho obyvatel, lidí dojíždějících za prací a do škol i turistů, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Své podněty, postřehy a připomínky týkající se dopravy mohou psát na novém webu www.mobilita-kromeriz.cz. „Budeme rádi, když se občané aktivně do přípravy plánu mobility zapojí,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Plán udržitelné městské mobility město chystá díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která činí jeden milion korun. Stejnou částku radnice přidá ze svého rozpočtu. Plán by měl být hotový do konce letošního roku. Zabývá se veškerými formami a způsoby dopravy ve městě od pěší dopravy přes MHD, automobilovou dopravu a parkování.

„Jedná se o dopravní strategii, která povede zejména ke zlepšení bezpečnosti dopravy, snížení znečištění ovzduší, hluku, spotřeby energií a zlepšení účinnosti přepravy. Zároveň přispěje k posílení atraktivity a kvality městského prostředí,“ popsal Petr Macejka z ostravské společnosti UDIMO, která plán udržitelné městské mobility pro kroměřížskou radnici zpracovává.

Plán je rozdělený na dvě části, analýzu stávající situace a na návrh možných řešení. Zpracovatelé by chtěli mít analýzu hotovou do letních prázdnin, návrh by se měl projednávat v říjnu. „Součástí plánu jsou také veřejná projednání, která se uskuteční v závěru každé části,“ doplnil Petr Stiglitz z radničního odboru rozvoje města.

Na přípravě dokumentu se kromě města podílí i policie, správci komunikací, dopravci, Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje či významní zaměstnavatelé.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x