Ve zlínském muzeu začala výstava Miroslav Zikmund 100 let

ZLÍN - známý cestovatel Miroslav Zikmund slaví v tomto roce 100 let. Tomuto jubileu je věnována výstava s názvem, která měla před pár dny vernisáž ve zlínském muzeu, informoval na svých stránkách Spolek pro využití odkazu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Výstava s názvem Miroslav Zikmund – 100 let začala vernisáží 17. ledna a bude až do 5. května k vidění v prostorách krátkodobých výstav muzea ve 14. budově. Expozice představuje umělecká díla inspirovaná osobu a životem cestovatele Miroslava Zikmunda.

Miroslav Zikmund, který žije ve Zlíně, je i ve svých sto letech stále aktivní a účastní se společenského života, se narodil 14. února 1919 v Plzni.  Už v dětství toužil po cestování, projel železnicí celou republiku až k Podkarpatské Rusi, psal si deník a poznámky těsnopisem. Maturitu složil na reálném gymnáziu v Plzni roku 1938 a nastoupil Vysokou školu obchodní v Praze, kde se jeho osud na dlouho propojil s osudem Jiřího Hanzelky. Na cesty spolu poprvé vyrazili v roce 1947 a pro jeli téměř celý svět.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x