VZPOMÍNKY NA ZLÍN: Starosta František Novák

ZLÍN - Před 130 lety se narodil František Novák, který se zapsal do naší historie jednak jako obuvnický konkurent Tomáše Bati, ale především jako starosta Zlína, jenž v čele města stál mezi lety 1919 a 1923.

František Novák se narodil 26. ledna v Naloučanech. Křeslo zlínského starosty získal 28. června 1919 jako člen sociálně demokratické strany, která ten rok ve volbách obdržela 40 % hlasů. O dva roky později s ostatními poslanci své strany vstoupil do nově založené Komunistické strany Československa. Za jeho starostování došlo mimo jiné i k těmto dvěma událostem, které nadlouho poznamenaly tvář města:

  • Roku 1921 zasáhl budovu radnice požár, který ji nadobro zničil. O rok později začaly práce na výstavbě radnice nové, která byla dokončena v létě roku 1924. 
  • Okresní soud získal nové prostory, a to přestavbou bývalého panského pivovaru. Fungovat v nich začal roku 1923.

Ambice Františka Nováka byly nemalé – rozhodl se roku 1919 spolu s Eduardem Malotou a Arnoštem Jirouskem k nelehkému kroku, a to založit ve Zlíně obuvnickou společnost. Ta se jmenovala podle počátečních písmen jmen všech tří podnikatelů – MANOJ, a pracovalo v ní 74 zaměstnanců.

Její existence byla však krátká. Eduard Malota ze společnosti vystoupil už po dvou letech a osamostatnil se – zahájil výrobu obuvi na zlínském Zarámí a pak i ve Stráních, neunesl však míru svého zadlužení a podnikání ukončil. Oba zbylí společníci roku 1928 také založili své podniky, Jirousek vcelku úspěšně odolával se svou novou továrnou Baťově konkurenci, po roce 1948 byl však ze Zlína vyhnán jako buržoazní živel a jeho úspěšné podnikání skončilo.

František Novák se zaměřil na výrobu pánských bot, zaměstnával až 120 lidí. Do chodu jeho firmy ovšem zasáhla druhá světová válka a roku 1948 došlo k jejímu sloučení s firmou Baťa. František Novák zemřel ve Zlíně 28. července 1952.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x