Vznikne 15 nových Center duševního zdraví, budou i v Kroměříži a v Hradišti

ZLÍNSKÝ KRAJ, ČR - Pět již fungujících Center duševního zdraví doplní dalších patnáct center rozmístěných po celé republice. Zlínský kraj, který neměl dosud žádné, bude mít jedno v Kroměříži a druhé v Uherském Hradišti, informovala server Zlin.cz mluvčí projektu Gabriela Štěpanyová.

Centra vzniknou v rámci Programu podpory Center duševního zdraví II, do kterého se v průběhu listopadu 2018 hlásili poskytovatelé sociálních služeb a poskytovatelé zdravotních služeb. Každé z patnácti Center duševního zdraví vybraných pomocí náročného několikastupňového hodnocení může čerpat dotaci ve výši až 14,9 milionu korun po dobu 18 měsíců. Svůj provoz by nová centra měla zahájit postupně do července tohoto roku.

„Služby Center duševního zdraví znamenají revoluční změnu v systému péče o duševně nemocné. Významně zvyšují její kvalitu, protože péče jde nově za pacientem, který se může léčit ve svém domácím prostředí a neztrácí tak kontakt s běžným životem jako dnes, kdy je léčen takzvaně za zdí,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nová Centra duševního zdraví ve Zlínském kraji, která se letos otevřou, budou v Kroměříži a v Uherském Hradišti. Další dvě budou v Brně a po jednom v Hradci Králové, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Opavě, Pardubicích, Plzni, Praze, Strakonicích, Táboře a v Trutnově. S těmi, co už fungují v Přerově, Brně, Havlíčkově Brodě a v Praze na Proseku a ve Strašnicích, jich bude celkem 20.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x