Zlínská radnice dostala znovu návrh na referendum k vodárenské problematice

ZLÍN – Radnice obdržela návrh na konání referenda k vodárenské problematice. Přípravný výbor jej doručil 14. ledna, nyní probíhá kontrola správnosti tohoto návrhu, která bude podle lhůt daných zákonem o místním referendu ukončena do 15 dnů, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Jde o obdobný návrh, který byl doručen na radnici v srpnu loňského roku. Jeho kontrola tehdy nebyla ukončena, protože přípravný výbor v čele s nynějším zastupitelem města Pavlem Sekulou si jej na vlastní žádost vzal zpět.

„I nyní kontrolujeme správnost znovu podaného návrhu včetně kontroly asi sedmi tisíc dodaných podpisů. Aby mohl být předložen k hlasování radě města a poté zastupitelstvu, musí být, jak ukládá zákon, bezvadný,“ prohlásil Tomáš Lang z Odboru kanceláře primátora, který se návrhem na vyhlášení referenda zabýval.

V létě minulého roku návrh na konání referenda podrobilo kritice Ministerstvo vnitra ČR. Dle jeho právního názoru, který má radnice i přípravný výbor k dispozici, jsou dvě ze tří otázek v rozporu s právními předpisy, třetí je nevhodně formulovaná. Oproti srpnovému podání se současný návrh liší pouze v tom, že je v něm změněno pořadí otázek.
Místní referendum nelze uspořádat, jestliže je položená otázka v rozporu s právními předpisy nebo jestliže by rozhodnutí v místním referendu mohlo být v rozporu s právními předpisy. Což je problém hned u dvou dotazů, jejichž prostřednictvím se organizátoři snaží ovlivňovat konání představenstva, resp. valné hromady akciové společnosti Vodovody a kanalizace Zlín.

„Nikdo není oprávněn udělovat představenstvu pokyny týkající se obchodního vedení,“ píše se ve stanovisku ministerstva. Město Zlín navíc nemá přímý vliv na vedení společnosti. Je pouze jejím největším akcionářem, když vlastní cca 46 procent akcií. Ty mu však neumožňují VaK Zlín ovládat.

Zájmem přípravného výboru je spojit referendum s volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční koncem května. Náklady na uspořádání referenda mohou přesáhnout milion korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x