Cenu města převzali manželé Brandejští, Zdeněk Zvonek a spolek Valašské kumštování

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – V sobotu 19. ledna se konal dvaadvacátý ročník Plesu města Valašské Klobouky, při němž proběhlo i předávání Cen města. Ty jsou udělovány významným osobnostem a představitelům veřejného, spolkového, kulturního či sportovního života, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Pro rok 2019 se držiteli stali kloboučtí lékaři Ivana a Dalibor Brandejští, režisér Zdeněk Zvonek a spolek Valašské kumštování.

„Udělením Ceny města chceme významným osobnostem vyjádřit uznání a poděkování za přínos pro rozvoj a dobré jméno našeho města. Je nám ctí udělit ocenění Ivaně a Daliboru Brandejským, manželskému lékařskému páru, který dlouhá léta pečuje o zdraví našich občanů. Ocenění patří také Zdeňku Zvonkovi, klobouckému rodáku, který coby režisér a kameraman stál u zrodu dokumentů nejen o našem kraji. Do třetice udělujeme cenu spolku Valašské kumštování, který stojí za organizací jedné z největších klobouckých kulturních akcí,“ představila oceněné starostka Eliška Olšáková a dodala, že každý z oceněných je ve svém okolí vnímán jako vzor.

Lékaři Ivana Brandejská a Dalibor Brandejský

Rodačka ze Strážnice (1954) a rodák ze Zlína (1954). Manželé lékaři, kteří se dlouhá léta starají o zdraví valašskoklobouckých občanů.

Praktický lékař Dalibor Brandejský promoval v roce 1979 na lékařské fakultě UP v Olomouci a nastoupil na interní oddělení OÚNZ Gottwaldov. Poté pracoval v nemocnici ve Slavičíně. V roce 1982 získal atestaci I. stupně ze všeobecného lékařství, nastoupil na obvod v Kloboukách a již zde působí 37 let. V roce 1989 získal atestaci II. stupně. Po celou dobu své praxe zavádí novinky v léčebných a diagnostických metodách, jako první na Valašskokloboucku zavedl do ordinace praktického lékaře počítač, začal používat EKG nebo laboratorní vyšetření CRP.

Gynekoložka Ivana Brandejská promovala v roce 1979 na lékařské fakultě UP v Olomouci. Nastoupila na porodnicko-gynekologické oddělení OÚNZ Gottwaldov, později pracovala v ambulancích ve Fryštáku a Lukově. V roce 1983 získala atestaci z gynekologie a porodnictví, nastoupila do ambulance v Kloboukách a dojížděla i do detašovaného pracoviště v Brumově-Bylnici. Mezi prvními zavedla UTZ vyšetření. V dubnu 2018 předala praxi MUDr. Milanu Kovalčíkovi a aktuálně ordinuje dva dny v týdnu.

Zdeněk Zvonek

Valašskokloboucký rodák (1959), scénárista, režisér a kameraman, který se věnuje především dokumentárnímu filmu. Režíroval několik cestopisných filmů, dokumenty pro pořad zajímavostí ze světa Objektiv, portréty umělců pro pořad o výtvarném umění Salon. V řadě filmů se věnuje svému rodnému kraji: Nerozděleni?! (1994, dokument o dělení republiky na moravsko-slovenském pomezí ve vesnici Sidonie), Zjizvená tvář země – Valašsko (1996), Medailonek (1996, portrét letce Josefa Balejky), Jarmek aneb Pokračovat a vydržet (1997), Štětcem a píšťalou (2011, portrét malíře Jaroslava Jeřábka), Nic než národopis (2014, portrét muzikanta a folkloristy Milana Švrčiny), Tradice Bílých Karpat (2016) a nejnověji Tíha oběti (2018, portrét kardinála Štěpána Trochty). Mnohé z těchto snímků získaly řadu ocenění, například film Nic než národopis byl oceněn cenou velvyslance České republiky na Slovensku na festivalu Etnofilm v Čadce nebo cenou hejtmana Zlínského kraje na festivalu Týká se to také tebe. Účastnil se mnoha výprav po celém světě s horolezci a přírodovědci. Ve volném čase se zabývá fotografií, měl řadu samostatných výstav.

Spolek Valašské kumštování

Setkání řezbářů a výtvarníků Valašské kumštování, jedna z největších kulturních akcí v našem městě, letos slaví 20. výročí. Za myšlenkou sochařského sympózia stojí valašskokloboučtí výtvarníci. V roce 1997 se řezbář Zdeněk Matyáš dohodl s Jarmilou Stavinohovou, vedoucí folklórního sdružení Dúbrava, že uspořádají setkání řezbářů doplněné folklórními pásmy. První ročník se konal za dva roky. Od počátků se akce zúčastňují řezbáři, malíři, sochaři a keramici, kteří tvoří před diváky svá výtvarná díla. Od roku 2010 pořádá Valašské kumštování stejnojmenné občanské sdružení. Doprovodný program nabízí vystoupení jazzových, rockových a country kapel, folklórních souborů, cimbálových muzik i zahraničních interpretů zvučných jmen. Navázána byla řada partnerství, například s umělci ze Švédska či Děčína. Pořádány jsou výstavy i jarmárek prvovýrobců. Výtvarná díla se původně dražila, od roku 2012 je vyhlašována soutěž Sochy do města a vítězné dílo je umisťováno na Masarykově náměstí. Od roku 2015 se přidává soutěž Obrazy do města. V roce 2016 byl program rozšířen o středeční hudební večer, kterým je současně zahajováno Klobucké kulturní léto. Spolek Valašské kumštování vede předseda Jiří Ročák, za jednotlivé sekce odpovídají Zdeněk Matyáš, Tomáš Kačor, Michal Floreš, Vladislava Bistrá, Šárka Klimková a Josef Bělaška.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x