Obuvnickou konferenci zlínského muzea převzalo muzeum v Izegemu

ZLÍN - Muzeum Eperon d´Or v Izegemu se stalo pořadatelem 8. ročníku mezinárodní konference Obuv v historii, jejíž platformu vytvořilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Role pořadatele a hosta si obě muzea vyměnila v rámci prohlubování spolupráce, která trvá mezi městem Zlínem a belgickým Izegemem bezmála 23 let. Export konference do muzea Eperon d´Or se navíc podařil zrealizovat u příležitosti 50. výročí jeho založení. „Takto si představuji funkční partnerství mezi městy. To není o návštěvách politiků, ale o výměně praktických zkušeností, o spolupráci, o sdílení dobrých věcí a příkladů. Za úspěšnou realizaci konference k obuvi, která je pro Zlín stále velké téma, jsem opravdu rád. A těším se na další projekty, které naše města společně zrealizují,“ uvedl náměstek primátora Miroslav Adámek, který se na uskutečnění mezinárodní konference podílel.

Ústřední téma konference tohoto zahraničního ročníku bylo Řemeslo a udržitelnost v historické a současné perspektivě, v rámci něhož přispěli svými znalostmi přednášející z různých oborů. „Konference byla zaměřena více na současnost než bývalo zvykem tady u nás, kde podstatnou část příspěvků tvořily výstupy bádání historiků. Ústředním tématem konference v Izegemu byla udržitelnost, proto se tam převážně debatovalo o nových technologiích, které nabízí současná věda, a o jejich využití v obuvnickém průmyslu,“ přiblížila Sylvie Lečíková z Muzea jihovýchodní Moravy, která se konference zúčastnila jako jedna z přednášejících.

Kromě sdílení mezinárodních zkušeností z oblasti obuvnictví v rámci konference připravila belgická strana i doprovodný program s exkurzí do koželužen a výrobny ortopedické obuvi. Své postřehy z dvoudenní konference shrnula Sylvie Lečíková: „Nás jako vyslance z bývalého města obuvi velmi oslovil příspěvek Patricka Van Parys, belgického obuvnického mistra a certifikovaného opraváře obuvi. Mluvil o celkovém úpadku obuvnického řemesla, o negativním vlivu levné obuvi, která se stala jednorázovou, neopravitelnou a neopravovanou, o propadu zakázek a nutnosti hledat nové doplňkové služby, aby udržel firmu s dlouhou tradicí. Inspirující byla návštěva firmy Orthotaal, která před lety z nouze začala s výrobou ortopedické a protetické obuvi, a dnes jsou tyto výrobky její hlavní devizou. Použití nejmodernější technologie pro měření chodidel zákazníků se kombinuje s ruční prací ševcovského mistra. I zde je typické, že nikoho dalšího stejně zručného nemohou už dlouhá léta sehnat.“

V rámci dvoudenní konference Muzeum Eperon d´Or v Izegemu připravilo i výstavu obuvi Bata Heritage, pro niž Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zapůjčilo dvě desítky modelů ze své sbírky, včetně luxusních modelů kolekce New York.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x