V Kroměříži se loni narodilo nejvíce Terezek, Jakubů, Matyášů a Sofií

KROMĚŘÍŽ - Matrika kroměřížské radnice loni evidovala 695 dětí narozených v porodnici v Kroměříži a jedno další dítě narozené doma. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Jan Vondrášek.

Do rodných listů pracovnice nejčastěji, devatenáctkrát, zapisovaly jména Tereza, na dalších místech byli Jakubové (18), Matyášové a Sofie (po šestnácti). Počet obyvatel Kroměříže se ale loni snížil. Podle údajů oddělení správních agend ve městě ke konci loňského roku žilo 28 861 lidí, meziročně o 126 obyvatel méně. V Kroměříži loni na konci roku bydlelo 13 693 mužů a 15 168 žen.

Co se týče jmen novorozenců, u děvčat kromě Terezy a Sofie bodovaly Eliška (čtrnáctkrát), Nela, Adéla a Anna (po jedenácti). Mezi chlapci po Jakubovi a Matyášovi rodiče nejčastěji dávali jména Michal (patnáctkrát) a Jan, Adam a Dominik (po čtrnácti). „Většina rodičů preferuje česká jména, někteří Češi ale mají o jménu pro svého potomka jiné představy. Podle svých zvyklostí volí jméno cizinci,“ uvedla vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová.

Mezi méně obvyklá jména, která loni matrikářky zapisovaly do rodných listů, tak patří například Maribell, Berenika, Deniel, Baltazar, Gina Tiffany, Falstýna, Esmeralda, Emir, Sarah Mahinur, Luca Jia, Thea nebo Rýša.

Svatebních obřadů se v matričním obvodu kroměřížské radnice v minulém roce konalo 233, z toho 204 svateb bylo v Kroměříži. „Mimo radnici se jich konalo 116. Snoubenci volili zámek, Podzámeckou i Květnou zahradu, terasu hotelu U Zlatého kohouta nebo penzion Octárna,“ dodala Lučanová. Dvaadvacet svateb se konalo na Ranči v Kostelanech, po dvou ve Věžkách, Ratajích a Bezměrově, jedna v Bařicích-Velkých Těšanech. Jednadvacet obřadů bylo církevních a osm s cizincem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x