Hasiči z Rožnova mají cisternu za pět milionů korun

ROŽNOV POD RAHODŠTĚM – Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje dal městským hasičům v Rožnově pod Radhoštěm cisternovou automobilovou stříkačku v účetní hodnotě pět milionů korun. Bude sloužit pro zásahy u požárů, dopravních nehod nebo u úniku chemických látek, řekl serveru Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

O auto mělo zájem více jednotek. „Město Rožnov uspělo mezi řadou zájemců i díky tomu, že dává velké finanční objemy na hasiče. Dává na jejich techniku, rekonstrukci a zateplení budovy a další věci. A samozřejmě víme, že potřebnost cisterny pro Rožnov je velká,“ uvedl ředitel vsetínského územního odboru krajských hasičů Zdeněk Hub.

Ředitel rožnovských hasičů Karel Janoušek je za vozidlo rád. „Jedná se o cisternu technického charakteru, která veze méně vody, ale více technického vybavení. Bude tedy používáno jako vozidlo prvního výjezdu pro prvotní zásah v případě požáru nebo mimořádné události s tím, že bude mimo jiné vybaveno na dopravní nehody a únik chemických látek, což je ve městě stěžejní. Je to důležité jak v průmyslovém areálu, tak v intravilánu Rožnova i na vytížené komunikaci z Valašského Meziříčí na Slovensko,“ uvedl Janoušek.

Cisterna začne brzy fungovat. „Se zapojením do provozu počítáme v co nejkratší době ihned po zaškolení řidičů. Musí proběhnout kondiční jízdy a vozidlo bude dovybaveno tak, aby splňovalo podmínky stanovené pro prvozásahové vozidlo,“ doplnil Janoušek.

Modernizace hasičů tím nekončí. „Co se týče vozového parku, tak v této chvíli nepotřebujeme pořízení dalšího vozidla, ale chceme modernizovat stávající park. Jde spíše o vybavení, nutně například potřebujeme termokameru. Ale na ni jsme již letos získali dotaci, takže počítáme s jejím pořízením,“ prozradil Janoušek.

Starosta Rožnova Radim Holiš ocenil, že hasiči auto získali, byť do toho město nedalo žádné peníze. „Cesta k získání nového auta nebyla proto jednoduchá. Jsem moc rád, že jsme se Zlínským krajem a jeho hasičským záchranným sborem našli společnou řeč a mohli jsme novým vozem dovybavit naši jednotku. Získáváme auto, které je silnější, s větší možností dosahu, má větší použitelnost, má lepší možnosti fungování v terénu a hlavně osvětlovací stožár, který umožní nasvítit terén při zásahu,“ uvedl Holiš. Podle něj tak budou hasiči při zásahu rychlejší a efektivnější, tím pádem bude město bezpečnější.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x