Klub přátel divadla Zlín funguje už 30 let, hledá nové členy

ZLÍN – Už 30 let funguje Klub přátel divadla ve Zlíně. Má kolem stovky členů a přijímá nové, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Městského divadla Zlín Veronika Jurčová.

Ustavující schůze se konala 23. ledna 1989. „Od té doby diváci viděli 106 představení v divadlech v Česku i na Slovensku a setkali se s řadou výjimečných osobností, například se Zdeňkem Podskalským, Jiřím Suchým, Jitkou Molavcovou, Tomášem Töpferem, Eliškou Balzerovou a dalšími,“ vyjmenovala Jurčová.

Klub přátel divadla Zlín už má jméno. „Většinou se stačilo zmínit při objednávání vstupenek, že jsou pro členy Klubu přátel divadla ze Zlína, a k lístkům přibyla i nabídka na setkání po představení. Je to pro nás čest,“ říká Helena Pšenčíková, která je předsedkyní klubu od dubna 1995. Členkou je však od samého založení. „Při založení měl klub asi 100 členů. S přibývajícími léty vzrostl až na maximum 213 členů v roce 1995. V posledních letech se počet ustálil opět zhruba na sto členech. Protože náš věkový průměr roste, rádi bychom omladili a přijali nové členy, kteří mají divadlo rádi, navštěvují ho a radují se z jeho úspěchů,“ řekla Pšenčíková. Zájemci se mohou hlásit na čísle 775 227 670 nebo na emailu helenapsencik@volny.cz.

Stěžejním bodem činnosti klubu jsou besedy s hosty. „V minulosti naše pozvání přijal například Luděk Munzar, Radovan Lukavský, Lubor Tokoš, Květa Fialová a další. V průběhu 30 let se nám podařilo pozvat téměř všechny herce Městského divadla Zlín včetně obou nositelek Ceny Thálie Heleny Čermákové a Petry Hřebíčkové. Své profese nám přiblížili i další zaměstnanci divadla, a to umělečtí šéfové, dramaturgové, režiséři, vlásenkářka, maskérka, garderobiéři, fotograf, inspicient, nápověda, rekvizitářka, výtvarníci a samozřejmé také ředitelové,“ vyjmenovala Pšenčíková.

Byli ale i další hosté. „Chlubit se můžeme cestovatelem Miroslavem Zikmundem, etnografem Karlem Pavlištíkem nebo filmovým historikem Jiřím Novotným. Od založení do konce roku 2018 se uskutečnilo 287 klubových besed, 129 kulturních zájezdů, z toho jen 35 krát do Prahy. Na zájezdech navštěvujeme také památky, muzea, výstavy a obdivujeme přírodní krásy,“ prozradila Pšenčíková.

Klub přátel divadla Zlín stál také u zrodi divácké ankety Aplaus o nejlepšího herce. „V roce 1995 se ankety ujalo divadlo a povýšilo ji na pěknou společenskou událost. Jedno z ocenění, a to Cena ředitele, se v roce 2009 dostalo i našemu klubu,“ dodala Pšenčíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x