Vstup na led vodních nádrží není bezpečný, varuje Povodí Moravy

ZLÍNSKÝ KRAJ – Povodí Moravy varuje, že vstup na ledové plochy vodních nádraží, jezových zdrží a řek není bezpečný. Tloušťka ledu je jen pár centimetrů, řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Zároveň upozornil, že vodní nádrže Bojkovice, Fryšták, Karolinka, Koryčany a Slušovice ve Zlínském kraji, ale i další nádrže v jiných krajích mají vymezené ochranné pásmo, takže na ně platí zákaz vstupu obecně.

Zimní radovánky na zamrzlé vodní ploše mohou dopadnout špatně. „Vlivem nízkých teplot dochází k zamrzání hladin vodních nádrží, řek a k zamrzání dochází i na jezových zdržích. Vstup na ledovou plochu ale představuje vždy riziko,“ upozornil Chmelař.

Podle něj se v současnosti tloušťka ledu na vodních nádržích pohybuje v řádu jednotek centimetrů. „Proto nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Ledová celina může být navíc vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny pod ledem v některých místech zeslabená, takže hrozí prolomení ledu i při mírném zatížení,“ zdůraznil Chmelař.

Doplnil, že vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x