Zlínský kraj zažil druhou nejúspěšnější turistickou sezonu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Za výbornou lze označit návštěvnost turistických atraktivit i výkonnost turistických informačních center ve Zlínském kraji v roce 2018. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Dvacítku sledovaných tzv. referenčních turistických cílů v roce 2018 navštívily více než dva miliony návštěvníků. Je to o více než 54 tisíc návštěv více, než v roce 2017, přitom je potřebné zmínit, že některé turistické cíle s ohledem na omezení provozu kvůli opravám a rekonstrukcím vykázaly pokles návštěvnosti. Region přesto zažil druhou nejvíce úspěšnou sezonu, přičemž ta dosud rekordní byla v roce 2016, když tehdy „trhaly“ rekordy nejlákavější cíle. K nim patří Zoo Zlín, která i letos s 648 375 návštěvníky drží v kraji jasnou pozici jedničky v návštěvnosti. Skvělý rok zažilo také Valašské muzeum v přírodě, které hlásí skvělých 353 336 návštěv. Pomyslná třetí příčka patří areálu Skanzen v Modré u Velehradu. Sem v roce 2018 dorazilo bezmála 238 tisíc návštěvníků komplexu,“ upřesnil Urbanovský.

O téměř 5 % vzrostl zájem o muzejní expozice jako takové, což podle Urbanovského svědčí o dobré práci muzejníků. Dlouhodobě stabilní je návštěvnost hradů a zámků v regionu, i využívání služeb a infrastruktury Baťova kanálu, což se projevuje jak v počtech objednávek lodí, tak v provozu na cyklostezce, kterou je vodní cesta lemována.

Vysokou úroveň výkonů vykazují turistická informační centra v kraji. V 18 sledovaných (referenčních) turistických informačních centrech poskytli vloni služby více než 665 tisícům zákazníků, to je zvýšení výkonnosti o 4,5 %.

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy sleduje návštěvnost vybraných turistických cílů a turistických informačních center od roku 2008. Za tuto dobu se počet návštěvníků turistických cílů zvýšil o 41 %, výkonnost turistických informačních center vzrostla dokonce o 52 %.

„Návštěvnost turistických cílů ovlivňuje celá řada faktorů, do výsledků minulého roku zasáhly jak klimatické podmínky, tak i dílčí či úplné uzavírky některých objektů zejména z důvodů rekonstrukce a nutných oprav. Přesto se výsledná návštěvnost v roce 2018 prakticky přiblížila k dosud rekordnímu roku 2016. Myslím, že návštěvnost turistických cílů a informačních center je předzvěstí očekávaných dobrých výsledků v počtech hostů a jejich přenocování ve Zlínském kraji. Ty Český statistický úřad zveřejní na počátku února,“ dodala Petra Psotková, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x