Páternoster v Baťově mrakodrapu je po rekonstrukci opět v provozu

ZLÍN - Páternoster, neboli oběžný výtah, který je neodmyslitelnou součástí budovy Baťova mrakodrapu ve Zlíně a v tomto roce slaví 80 let své existence, byl po devítiměsíční rekonstrukci opět uveden do provozu. Serveru Zlin.cz to řekl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Renovace výtahu si vyžádala 18,2 milionu korun. Investorem byl Zlínský kraj, jenž má v mrakodrapu své sídlo. Jde o jednu z částí celkové revitalizace budovy, kterou kraj realizuje s přispěním evropských peněz. Jedním z prvních, kdo se zrekonstruovaným páternosterem svezl, byl hejtman Jiří Čunek.

„Během komplexní rekonstrukce páternosteru došlo k výměně motoru, brzdy, převodovky i řetězu výtahu včetně polygonů. Dále byly repasovány všechny kabiny,“ informoval hejtman Jiří Čunek s tím, že cílem rekonstrukce bylo zachovat maximum stávajících historických výtahových dílů.

Páternoster začal v Baťově mrakodrapu fungovat již v roce 1939, stejně jako ostatní výtahy. Cestující jej mohou požívat pro pohyb mezi 2. a 15. etáží. Se svými 30 kabinami a zdvihem 58,5 metru je nejdelší v České republice. Nosnost jedné kabiny je 160 kg.

Jak páternoster funguje? Jde o soustavu kabin zavěšenou na „nekonečném“ řetězu, jenž neustále cyklicky obíhá jednotlivá podlaží. Lze do něj tedy kdykoli a kdekoli nastoupit i z něj vystoupit, a to s minimálními čekacími časy. Tím je zajištěna kapacita, kterou běžný výtah nikdy nemůže nabídnout.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x