O titul nejlepší kyselice se ve Vizovicích utká přes 20 kuchařů a kuchařek

VIZOVICE - Přesně 23 kuchařů a kuchařek se zatím přihlásilo do tradiční Soutěže o nejlepší kyselici, která se v pátek 1. února uskuteční v Domě kultury Vizovice. Ta už poosmé doplní vernisáž výstavy Šikovné ruce občanů Vizovic, na které se představí práce jednadvaceti malých i velkých umělců, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Gabriela Netopilová Sluštíková.

V minulosti se valašská kyselice jedla takřka po celý rok, lidé si ji dokonce brávali i s sebou na pole, kde pracovali. Každá rodina ji ale vaří trochu jinak. Odborná porota i veřejnost se v pátek zaměří například na vzhled, vůní a celkovou chuť, stejně jako na hustotu polévky či použité ingredience.

„Do soutěže se zatím přihlásili kuchaři a kuchařky nejen z Vizovic, ale i z například Slušovic, Valašské Polanky, Vítové a Liptálu. Ceny získají první tři s nejvyšším počtem bodů od odborné poroty. Stejně budou oceněni i tři soutěžící, kteří svou polévkou nejvíc osloví veřejnost,“ řekla vedoucí Domu kultury Vizovice Jiřina Trlicová.

Každý, kdo se chce do soutěže přihlásit, musí navařit minimálně tři litry polévky. Soutěžící jí ale často vozí alespoň pět litrů tak, aby kyselici mělo možnost ochutnat co nejvíc návštěvníků a tím zvýšili své šance na co nejvyšší počet bodů. Každý kuchař si za účast v soutěži odnese domů čtvrt kilogramu zelí a diplom. Na programu bude i přehlídka gajdošských kapel.

Soutěž tak doplní vernisáž výstavy Šikovné ruce občanů Vizovic. K vidění budou například výrobky z PET lahví, vizovické pečivo, malované obrazy, ručně šité panenky, kovářské práce, kraslice, výrobky z drátu či háčkované vánoční ozdoby na živém stromku. Jednoduše se představí různorodá nádherná práce lidí z Vizovic všech věkových kategorií, tedy od dětí po spoluobčany důchodového věku.

Gastronomické klání a vernisáž výstavy začnou v 17.00 hodin. Přehlídka Šikovné ruce občanů Vizovic bude k vidění do konce února.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x