Na podporu spolkového života, kultury a sportu dají v Kloboukách téměř dva miliony korun

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Cyklistické i běžecké závody, turnaje, výstavy, kulturní akce, festivaly nebo třeba vydání publikace a CD, to vše připravují na letošní rok valašskokloboucké spolky, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Lenka Zvonková. Město jejich záměry podpoří částkou 510 tisíc korun prostřednictvím programu Spolupráce a další přímé dotace v souhrnné výši milion korun bude směřovat do sportu a kulturních událostí, na technickou podporu akcí pak bude vyčleněno 320 tisíc korun.

„Do programu Spolupráce se kloboucké spolky přihlašují s žádostí o podporu konkrétního projektu a také s žádostí o příspěvek na celoroční činnost. Díky jejich aktivitě a úsilí se může naše město pyšnit pestrým spolkovým životem, který nabízí vyžití pro různé cílové skupiny. Všem spolkům bych proto ráda poděkovala a popřála jim do naplňování letošních plánů hodně štěstí a energie,“ řekla starostka Eliška Olšáková.

Město Valašské Klobouky pravidelně podporuje největší kulturní akce a nejinak tomu bude i letos. Valašské kumštování v tomto roce slaví 20. jubileum, a tak získá příspěvek 100 tisíc korun. Valašský mikulášský jarmek obdrží 70 tisíc korun a na organizační zabezpečení Setkání muzikantů v Bílých Karpatech si město přichystalo 200 tisíc korun.

Další významná přímá podpora ve výši 640 tisíc korun putuje do sportu. Fotbalové oddíly TJ Spartak Valašské Klobouky z nich obdrží 370 tisíc korun, 100 tisíc je určeno pro TJ Sokol, 40 tisíc pro FK Smolina, 30 tisíc pro FC Start Mirošov a letos poprvé město v rozpočtu vyčlenilo také 100 tisíc korun pro TS ELES. Oddílům se také dotuje pronájem sportovní haly gymnázia částkou 15 tisíc korun.

Sportovní události ovšem získaly také dotace z programu Spolupráce. Spolky plánují charitativní Běh naděje, tenisový Memoriál Jana Pšenčíka, střelecký Memoriál plk. Josefa Balejky, hokejový turnaj Klobucký rybník, osmý ročník cyklistického závodu Klobucká kola či lyžařské závody.

Z kulturních akcí je tímto programem podpořen například dětský karneval, zahradní hudební slavnost, výstavy k 70. výročí gymnázia, výstava výtvarných děl v rámci Valašského kumštování či Valašskoklobucký majáles. Chystá se také konference o inovativním vzdělávání, 39. ročník Tradičního kosení a školy ochrany přírody Valašskoklobucka, duchovní obnova pro maminky nebo besídka pro seniory.

S podporou města se dále uskuteční soutěž Klobucké husličky nebo chovatelská výstava drobného zvířectva. Bude také vydáno CD k 25. výročí Klobučánku a vyjde 19. vydání Vlastivědných kapitol z Valašskokloboucka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x