Vsetínské ztráty a nálezy evidují asi 350 věcí

VSETÍN - Jízdní kola, batohy i s obsahem, svazky klíčů, peněženky i s doklady, mobilní telefony nebo vyšší finanční hotovost: to jsou nejčastější věci, které se objevují ve ztrátách a nálezech ve Vsetíně. V současné době pracovníci vsetínské radnice evidují 350 nalezených věcí, které mají v úschově, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Alexandra Buršíková.

V roce 2018 bylo celkem 261 nálezů z toho 66 občanských průkazů, 54 peněženek, 46 klíčů, 25 telefonů a 12 registračních značek. Z toho se podařilo vyřešit, nebo vrátit původnímu majiteli 143 věcí. „Dále máme zhruba deset nálezů finanční hotovosti v různých částkách, dvě kola a dětskou koloběžku,“ přiblížila Markéta Šubrtová, která má agendu ztrát a nálezů na vsetínské radnici na starosti.

O každé nalezené věci se mohou občané dovědět z úřední desky, která je umístěna před budovou na Svárově nebo prostřednictvím webových stránek města. Pokud se dají nalezené věci identifikovat třeba pomocí zapomenutých dokladů v peněženkách, tak pracovníci radnice kontaktují majitele. V roce 2015 evidovali 226 nálezů a více jak polovina se navrátila k původnímu majiteli, v roce 2016 tomu bylo podobně. Na konci roku 2017 evidovali 260 nalezených věcí a 148 z nich se podařilo vyřešit. V roce 2018 přebrali do ztrát a nálezů pracovníci radnice 261 nálezů, letošní rok evidují celkem 24 nálezů, z nichž 12 se zatím podařilo navrátit majiteli.

„Pokud se o nalezené věci nikdo nepřihlásí, tak se zapíší do seznamu nevyzvednutých věcí, který je zveřejněn na úřední desce. Podle nového občanského zákoníku musí být nalezené věci v úschově města po dobu tří let,“ sdělila Markéta Šubrtová. O dalším osudu věcí, které si po uplynutí zákonné lhůty nikdo nevyzvedne, rozhodnou vsetínští radní. Obvykle se pak prodají, darují či zlikvidují.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x