Otrokovice i letos podpoří kampaň Vlajka pro Tibet

OTROKOVICE - Otrokovice se i letos připojí do mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Romana Stehlíková.

Dne 10. března 2019 si vyvěšením tibetské vlajky na budovu městského úřadu připomenou v Otrokovicích 60. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Tato mezinárodní kampaň poukazuje na porušování lidských práv v Tibetu.

Při krvavém povstání proti čínské okupaci zemřelo 10. března 1959 na 80 tisíc Tibeťanů, přes milion lidí následně zemřelo ve věznicích, pracovních táborech nebo vlivem hladomoru. Po potlačení povstání se uchýlil politický a duchovní vůdce Tibeťanů Dalajláma do indického exilu. Část vyspělého světa nahlíží na Čínu s uznáním a respektem světové velmoci, přesto stále nepřestalo světovou veřejnost i několik desítek let po čínské okupaci znepokojovat porušování základních lidských práv v Číně a Tibetu.

„Tibeťané jsou mírumilovný národ. Sami svoji vlajku nemohou vyvěsit, neboť by jim za to hrozil až několikaletý trest vězení. My na budově radnice vyvěšujeme jejich vlajku každoročně při příležitosti výročí Tibetského povstání již 16 let. Chceme tím vyjádřit solidaritu a podporu nelehkého boje Tibeťanů za jejich práva,“ objasnil postoj otrokovické radnice starosta města Jaroslav Budek.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv Tibeťanů.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x