Slovácké divadlo uvede novou grotesku Kosmické jaro

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Groteskně-nostalgickou hru vesmírného rozměru Kosmické jaro uvede v sobotu 2. února v premiéře Slovácké divadlo. Režie se ujal ředitel divadla Michal Zetel, serveru Zlin.cz to oznámil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Jedná se v podstatě o grotesku, která k divákovi promlouvá v několika rovinách. Autor Ladislav Smoček pracuje podobně jako Čechov a Shakespeare a ve své tvorbě spojuje vysoké s nízkým. Hra napsaná v roce 1969 byla už ve své době velmi vizionářská,“ uvedl Michal Zetel.

Kosmické jaro českého spisovatele, dramatika, divadelního režiséra a spoluzakladatele legendárního pražského Činoherního klubu Ladislava Smočka u nás bylo dosud uvedeno jen dvakrát, a to vždy v Činoherním klubu v autorově režii. První uvedení mimo jeho „domovskou“ scénu bude ve Slováckém divadle. Název je inspirovaný obrazem světoznámého abstraktního malíře Františka Kupky.

„Hra nabízí takřka čechovovské existenční otázky. Otázky po smyslu lidského životního úkolu si klade majitel domu na sklonku života, mladí lidé na začátku produktivního života, postavy nejrůznějších věků i profesí. V defilé postav se relativizuje čas a prostor, historická společenská zkušenost i rozumové poznání člověka,“ doplnila dramaturgyně novinky Iva Šulajová.

Děj hry se odehrává v interiérech rodinné vily poblíž malého města. V hale domu se opakovaně scházejí lidé, kteří jsou nějakým způsobem spjati s jeho majitelem, Pánem domu. Ten, třebaže je povětšinu času schován ve svém pokoji, stojí přesto celou dobu v centru dění – upíná na sebe pozornost, protože jeho život je ohrožen vážnou nemocí, stejně jako existence domu je ohrožena expanzivní těžbou železné rudy.

Výpravu ke Kosmickému jaru vytvořila Zuzana Přidalová, hudbu složil Vojtěch Dlask. V inscenaci se představí velká část souboru, diváci se mohou těšit například na Pavla Hromádku, Petra Čagánka, Irenu Vackovou, Pavla Majkuse, Jitku Hlaváčovou a další.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x