Starosta Otrokovic Budek končí ve funkci

OTROKOVICE – Otrokovický starosta Jaroslav Budek skončil k poslednímu lednu ve funkci. Kromě rodinných důvodů se nedohodl na další spolupráci s hnutím ANO, za které loni v říjnových volbách kandidoval. O rezignaci Budka serveru Zlin.cz řekla mluvčí Otrokovic Romana Stehlíková.

Pětašedesátiletý Budek byl starostou od roku 2008, a to za ČSSD. Do sociální demokracie vstoupil v roce 2006 a setrval v ní až do roku 2018. Loni pak kandidoval jako nestraník na kandidátce ANO a z páté pozice se díky preferenčním hlasům dostal na první místo, poté se stal starostou. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl na svoji funkci rezignovat a přenechat zásadní rozhodování o chodu města jiným. Není to pro mě snadné, ale dosáhl jsem pevného přesvědčení, že je to pro mě nejlepší cesta,“ uvedl Budek.

Vedlo ho k tomu několik skutečností. „Ačkoliv jsem byl přesvědčen, že o pozici starosty se už nebudu ucházet, ve volbách jsem získal největší počet hlasů. Nechtěl jsem zklamat voliče a většina zastupitelů se hlasováním vyjádřila, abych byl starostou. Pozici jsem opět s pokorou přijal,“ řekl Budek.

Po několika měsících se ale situace změnila. „Kromě rodinných důvodů mě k rozhodnutí ukončení politické kariéry vedl fakt, že jsme se s vítěznou stranou, za kterou jsem kandidoval, nedohodl na další spolupráci. Doufám, že u voličů naleznu pochopení,“ přiznal Budek.

Dodal, že věří, že jeho nástupce bude vždy jednat v zájmu města a jeho obyvatel. Starosta by mohl být zvolený na dalším zastupitelstvu, které se uskuteční 13. února. „Není však vyloučeno, že se zvolí až na dalším řádném zastupitelstvu případně na mimořádně svolaném zastupitelstvu. Do doby zvolení nového starosty bude jeho pravomoci vykonávat současná místostarostka Hana Večerková,“ informovala Stehlíková.

Budek se na politické scéně objevoval více než 12 let. Po více než třech volebních obdobích se původně učitel, později ředitel základní školy, a nakonec starosta rozhodl skončit s politikou. „Prioritou pro něj vždy byly zájmy občanů. Po dobu jeho starostování se věnovala pozornost dětem seniorům, sportovcům, ale také spolkové činnosti, sociální oblasti, dopravě, školství a rozvíjení spolupráce s partnerskými městy,“ doplnila Stehlíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x