O víkendu už ledu na vodě nevěřte, varuje povodí

ZLÍNSKÝ KRAJ – O tomto víkendu už by lidé neměli vstupovat na zamrzlé vodní plochy ve Zlínském kraji. Je to nebezpečné, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

„S ohledem na rostoucí teploty a očekávané oteplení v průběhu víkendu bude docházet k odtávání sněhové pokrývky prakticky na celém území povodí Moravy. Kvůli předpokládaným zvýšeným průtokům uvolňujeme prostory ve vodních nádržích tak, aby byly připravené zachytit vodu z tajícího sněhu. V žádném případě proto nyní nedoporučujeme vstupovat na zamrzlé hladiny vodních nádrží,“ uvedl Chmelař.

Led podle jeho slov slábne a v důsledku klesající hladiny hrozí riziko prolomení ledu i při nízkém zatížení. Varování platí pro všechny nádrže ve správě Povodí Moravy.

„Vstup na zamrzlé plochy vodních nádrží a rybníků za účelem provozování zimních sportů je v každém případě pouze na vlastní nebezpečí,“ zdůraznil mluvčí povodí a dodal: „Dále upozorňujeme, že vodní nádrže Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně.“

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x