Kraj ukončil logistické činnosti spojené s africkým morem prasat

ZLÍNSKÝ KRAJ – Po demontáži elektrických ohradníků, jejich ošetření a předání do užívání Střední škole zemědělské a přírodovědné Rožnov pod Radhoštěm vyřešil Zlínský kraj i otázku odchytových klecí, informovala server Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

„V období od srpna do září 2017 jsme nakoupili 31 odchytových klecí. Podle dostupných informací se s jejich pomocí myslivcům ve Zlínském kraji do konce loňského března podařilo ulovit celkem 179 divokých prasat. Můžeme tedy konstatovat, že odchyt černé zvěře do klecí byl poměrně úspěšný,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Po skončení stavu nebezpečí a po ukončení mimořádných veterinárních opatření neměl Zlínský kraj pro odchytové klece využití. Na základě žádostí bylo v průběhu šesti měsíců darováno mysliveckým subjektům 29 klecí a myslivci tyto klece nadále využívají buď k odchytu, nebo k jiným účelům.

Zaměstnanci Zlínského kraje spolu s příslušníky Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje využili mrazivého počasí, kdy zmrzlá půda dovolila příjezd k odchytovým klecím, a stáhli z lesů poslední dvě klece. Projevil o ně již zájem státní podnik Explosia Semtín, u kterého došlo k přemnožení divokých prasat, a klece by pomohly tuto situaci řešit. V současné době probíhají administrativní činnosti spojené s odprodejem.

Stažením posledních dvou odchytových klecí z honiteb uzavřel Zlínský kraj logistiku spojenou s řešením afrického moru prasat.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x