Tři studentské filmy dostaly grant

ZLÍN - Tarot, Terno a Enter Exit. To jsou názvy tří studentských filmů, kterým byla před pár dny ve Zlíně oficiálně předána finanční podpora ze speciálního soukromého grantu IS Produkce, informovala server Zlin.cz mluvčí projektu Kateřina Martykánová.

Částku ve výši 658 tisíc korun rozdělili zástupci zlínské produkční firmy studentům filmových škol, poté co uspěli ve výběrovém řízení. Grant filmové a produkční studio IS Produkce vypsalo vůbec poprvé, a to s cílem podpořit zajímavé studentské filmové projekty a umožnit studentům profesionálnější natáčení.

O podporu projektu se v rámci grantu přihlásilo celkem 11 studentských filmů. Zástupci společnosti IS Produkce pak vybrali 3 nejzajímavější. „Hlavními kritérii při výběru byl celkový dojem ze záměru, chytlavost scénáře a úroveň prezentace projektu. Také jsme se při volbě snažili nahlížet na scénáře z pozice diváků,“ upřesnil majitel IS Produkce Martin Gazda a dodal, že tři vybrané snímky přesvědčily porotu i nadšením studentů do projektu.

Studenti si tak díky grantu mohli při natáčení dovolit zapojit třeba profesionální herce či techniku, investovat do kulis, komparsu či hudební složky. „Byli jsme tak například schopni plně stylizovat stěžejní dekoraci filmu, kterou je byt dvou hlavních protagonistů. Finanční podpora nám dovolila najmout profesionální maskérku, která vytvořila komplexní masku hlavní postavě, a také jsme si mohli dovolit najmout si komparzní agenturu,“ ocenil význam grantu Pavel Jakeš, režisér studentského snímku Tarot, ve kterém si zahrál i herec a dabér Jan Grygar.

Součástí grantu byla i možnost zapůjčit si filmovou techniku od IS Produkce. „Díky této příležitosti jsme měli konečně možnost dovolit si věci natočit jinak než doposud,“ hodnotila koprodukci se zlínským studiem studentka Ida Ralevská, která je autorkou scénáře a režisérkou tanečního snímku Terno. S ní se ztotožňuje i další studentský režisér Aleš Valtr, který stojí za snímkem Enter Exit. „Podpora od IS Produkce umožnila náš film zkvalitnit a posunout ho na další úroveň,“ řekl začínající režisér.

IS Produkce je největší filmové produkční studio na Moravě s desetiletými zkušenostmi. Natáčí televizní spoty, prezentační online filmy i rádiové spoty pro významné klienty. Patří mezi ně např. Coca Cola, Home Credit, Kaufland, Hamé, Baťa, Blue Style, Astratex, Hanácká kyselka, Euronics a další. K natáčení využívá své dva ateliéry – v centru Zlína a v bývalém zlínském Baťovském areálu. V letošním roce plánuje zahájit výstavbu nového velkého ateliéru ve Zlíně-Kudlově a oživit tak tradici v místě, které je spojené se vznikem filmu ve Zlíně. V podpoře studentských filmových projektů plánuje pokračovat i v příštích letech.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x