Putovní výstava Švédští otcové dorazila i do Zlína

ZLÍN - Pětadvacet velkoformátových portrétů švédských otců, kteří se rozhodli zůstat se svými dětmi doma na rodičovské dovolené, dočasně obsadilo prostor před zlínským zámkem. Server Zlin.cz o tom informoval Lukáš Fabián ze zlínského magistrátu.

Dojemná putovní výstava uznávaného fotografa Johana Bäwmana dorazila po Praze, Brnu, Ostravě a Pardubicích také do Zlína. Putovní výstava švédského držitele ceny World Press Photo Johana Bäwmana obohatí prostor v sadu Svobody do 31. března.

„Výstava vlastně zkoumá, co tatínky vedlo k rozhodnutí zůstat se svými dětmi doma, jakou zkušenost jim rodičovská přinesla a jak se v důsledku změnil jejich vztah k partnerkám i dětem. Cílem výstavy je ukázat přínosy rovnosti můžu a žen v rodičovství pro jednotlivce i společnost,“ přibližuje Martin Severýn z kulturního oddělení švédského velvyslanectví v ČR.

Fotografické portréty zachycují švédské muže, kteří se rozhodli zůstat se svými dětmi doma alespoň šest měsíců. Cílem výstavy je ukázat pozitivní přínosy, které může mít velkorysý systém rodičovské dovolené pro jednotlivce i celou společnost, a rozvířit debatu o dělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče.

Švédský sociální systém umožňuje rodičům zůstat doma s dítětem 480 dní, po které získávají příspěvek od státu. Devadesát dní je vyhrazeno výlučně pro každého z rodičů. Otcové si z nich vybírají v průměru asi čtvrtinu. Fotografický projekt Johana Bävmana měl obrovský dopad a je uveřejňován a sdílen po celém světě. Johan Bäwman (*1982) je fotograf na volné noze žijící ve švédském městě Malmö. Za své snímky získal řadu ocenění, včetně ceny World Press Photo, POY, Sony Award, NPPA, cenu UNICEF Photo Award a ocenění v nejprestižnějších švédských fotografických soutěžích.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x