O pečovatelskou službu v domácím prostředí je v Otrokovicích velký zájem

OTROKOVICE - Kromě celodenní péče v domovech pro seniory nabízí Charita v Otrokovicích také pečovatelskou péči, která umožňuje seniorům zůstat v domácím prostředí. Mezi lidmi jde o velmi oblíbenou a hojně využívanou službu, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Takzvaná charitní pečovatelská služba pomáhá lidem, jež nejsou plně soběstační, aby mohli zůstat v rodinném prostředí. Díky péči v rodinném prostředí však snáší svůj stav mnohem lépe.

„Naše Charitní pečovatelská služba není zaměřena jen na seniory, ale i na osoby se sníženou soběstačností z důvodu chronického onemocnění, nebo zdravotního postižení a rodiny s třemi a více dětmi. Nejčastěji však službu využívají právě senioři ve věku okolo 80 let,“ uvedl zástupce ředitele otrokovické charity Tomáš Bernatík. Podstatou služby je nejen pomoci klientům s jednotlivými úkony běžného dne, ale také snaha posílit dovednosti, které klienti zvládají sami. Pracovnice se je snaží motivovat ke zvýšení soběstačnosti, stejně jako se zaměřují na zlepšení jejich fyzických možností a psychické pohody. „Hlavním cílem naší práce je, aby každý, pokud si to přeje, mohl žít důstojný život ve svém domácím prostředí,“ vysvětlil Bernatík.

Mezi hlavní oblasti, kterým se charitní pečovatelky při práci s klienty věnují, je zajištění jejich hygieny, příprava a podávání stravy, běžný úklid v domácnosti, nákupy či doprovody k lékařům a na úřady. Charitní pečovatelská služba je schopna také poskytnout rozšířené sociální poradenství týkající se například zajištění dalších zdravotních služeb, příspěvků na péči a ostatních dávek, stejně jako zprostředkovává možnost zapůjčení kompenzačních pomůcek. „Ty jsou poskytovány především na přechodné období, než je klient získá od odborného lékaře. Pomůcky si nicméně půjčují také lidé, kteří zkrátka chtějí sobě či svým blízkým ulehčit co nejvíce každodenní život s vidinou prožít jej co nejhodnotněji. V půjčovně je nabízeno velké množství pomůcek od elektrických polohovacích postelí až po pomůcky usnadňující každodenní hygienu, stačí si jen přijít vybrat,“ uvedla vedoucí charitní pečovatelské služby Jana Šuranská.

Po prvním kontaktu vždy následuje podle vedoucí pečovatelek osobní návštěva v domácnosti zájemce o sociální službu, kde je nastaven individuální plán často za přítomnosti nejbližších. Ti také díky tomu získají lepší představu o fungování služby. „Lidé mají často obavu, že k nim bude docházet někdo cizí a naruší jim tak jejich soukromí. Určitě se toho obávat nemusejí, ručím za to, že v naší službě máme odborně školené pracovnice, které svoji práci dělají s citem a porozuměním. Vždy se snažíme poskytnout péči podle konkrétních přání klienta, nicméně samozřejmě jen v rámci reálných možností služby. Naší snahou je dobrá spolupráce s rodinou s cílem pomoci jim pečovat o svého blízkého tak, aby nebyly narušeny jeho dosavadní návyky,“ dodala Šuranská.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x